Damavand, vulcanul gigant al Orientului

Home  /  Aventuri  /  Aventură & Expediție  /  Current Page
×Details

Mount Damavand (5.671 m)

este un stratovulcan potențial activ, care este în același timp și cel mai înalt vârf din Iran și din Orientul Apropiat. Damavand este considerat, de asemenea, ca fiind cel mai înalt vulcan din Asia. El este localizat în mijlocul lanțului montan Alborz, la sud de Marea Caspică și la 66 km nord de capitala Teheran.

Damavand ocupă un loc special în mitologia persană, crezându-se despre el că are puteri magice. În litertatura iraniană, Damavand este simbolul rezistenței iraniene împotriva despotismului și ocupației străine. Dragonul cu trei capete, Aži Dahāka, a fost legat în lanțuri de vulcan, pentru a rămâne acolo până la sfârșitul zilelor.

O altă legendă povestește că, la un moment dat, în războiul dintre iranieni și turanieni, între forțele beligerante se ajunsese la o înțelegere potrivit căreia teritoriile pe care iranienii reușesc să le cuprindă cu o săgeată de arc le vor reveni acestora. Un înger îi oferă lui Manuchehr, conducătorul de oaste iranian, instrucțiunile pentru confecționarea unui arc și a unor săgeți speciale, sugerându-l pe Arash drept arcaș. Arash trage săgeata de pe vârful muntelui Damavand, aceasta călătorind pe o distanță de 40 de zile mers, iar locul în care a căzut este granița de astazi a Iranului.

arash

Abordarea noastră va fi una mult mai pragmatică: ne propuneam în aventura noastră să escaladăm, pe trasee prestabilite, vârful de 5.671 m altitudine, dar să și gustăm puțin din imensa cultură a Iranului.

Acesta este un trek. Nu necesită o pregătire montană specifică, dar o condiție fizică decentă este recomandată.

 

Iată, mai jos, propunerea noastră, pe zile:

ITINERARIUL

Partea I. – munte

ZIUA 1 – 29 iulie 2017, sâmbătă

Sosire la Teheran, Iran. Suntem așteptați la aeroport și transferați la hotelul nostru. Restul zilei îl avem la dispoziție pentru explorarea orașului.


ZIUA 2 – 30 iulie 2017, duminică

Pornim către Darband, situat la nord de Teheran. Facem un trekking până la Shirpala, la altitudinea de 2800m. Cazare la refugiu.


ZIUA 3 – 31 iulie 2017, luni

Continuâm ascensiunea pe Mt.Tochal, la 3966m. De aici, de sus, ni se deschide o priveliște spectaculoasă asupra Teheranului și întinderilor iraniene. Petrecem aici câteva momente, după care ne întoarcem la refugiu. Coborâm de pe Mt. Touchal cu telcabina și ne transferăm, la bordul unor Landcruisere, la Polour Mountain Federation Complex, unde ne și cazăm.

aerial_view_of_tehran_and_tochal


ZIUA 4 – 1 august 2017, marți

Suntem transferați la Gosfand Sare (3000m), de unde începem ascensiunea către Bargah e Sewom (4200m). Cazare la refugiul de aici.


ZIUA 5 – 2 august 2017, miercuri

Această zi este dedicată aclimatizării. Cu toate că suntem deja destul de bine aclimatizati datorită ascensiunii pe Mt. Tochal, trekkingul de azi ne va duce la 5000 m, până la cascada de gheață. Petrecem aici cât mai mult timp, după care ne întoarcem la refugiul de la Bargah e Sewom (4200m).


ZIUA 6 – 3 august 2017, joi

Astazi este ziua vârfului. După ce ne bucurăm de priveliștea ce ni se deschide la 5671 m, coborâm din nou la refugiu (4200m).

damavandadventures_header1


ZIUA 7 – 4 august 2017, vineri

Aceasta zi este fie una de rezervă, fie ziua în care coborâm muntele și continuăm spre Teheran. Cazare în Teheran. Ajunși în Teheran, după masa de prânz, beneficiem de un tur de oraș. Seara o avem la dispoziție pentru a cotrobăi prin bazar, explora orașul pe cont propriu și pentru a sărbători atingerea obiectivului nostru, Damavand – 5671 m.

În prezent, Teheran este sediul guvernului și al instituțiilor guvernamentale, dar inițial nu era decât o așezare rurală din zona suburbană a orasului Rey, capitala mongola până la invazia mongolă din anul 1220 d.Hr. De fapt, se stiu destul de puține lucruri cu privire la apariția și primele etape de dezvoltare ale Teheranului.


Partea II. – cultură

ZIUA 8 – 5 august 2017, sâmbătă

Dimineața pornim către Kashan (UNESCO), aflat la o altitudine de 1 600 m deasupra nivelului mării. Se află la 260 km sud de Teheran și la el se ajunge prin Qum (105 km), pe o autostradă excelentă. În timpul perioadei Seljuk (1051–1220), orașul-oază a devenit faimos pentru textilele sale și pentru ceramica de aici. Astăzi este unul din centrele principale de producție a textilelor, covoarelor și a apei de trandafir, dar și un loc excelent pentru cumpărături de suveniruri de calitate, pe care le găsești în coloratul bazar de aici.

Continuăm drumul spre Isfahan, unde suntem cazați la hotel.

iranian-handicrafts-exhibition-in-kashan


ZIUA 9 – 6 august 2017, duminică

Întreaga zi este dedicată giuvaerului Iranului, destinația turistică numărul 1, care este Isfahan (Esfahan).

De 900 de ani, orașul Esfahan este, ca și în prezent, capitala provinciei Esfahan. Orașul se află la 1570 m altitudine; aici aerul este curat, cerul albastru strălucitor și munții adesea sunt înveșmântați în nuanțe de viloet. Orașul, al treilea ca mărime în Iran, este considerat un muzeu în viață al culturii și tradiției iraniene, și a fost declarat patrimoniu UNESCO. Odinioară, el a fost unul din cele mai importante orașe din Orient, nu doar din punct de vedere cultural ci mai ales comercial, el fiind situat pe Drumul Mătasii.

11dec2015-isfahanunesco


ZIUA 10 – 7 august 2017, luni

Dis de dimineața pornim înspre aeroport pentru zborul nostru către casă.


DATE “TEHNICE”

 • Acesta este un trek, așadar nu necesită o pregătire montană tehnică specifică. O condiție fizică bună este însă recomandabilă;
 • Viza de Iran se ia în aeroport și costă 60EUR. Se poate aplica pentru viză și la consulatul din București. Vă putem asista în acest demers. Cei care au aplicată viză de Israel în pașaport, nu pot obține viza pentru Iran;
 • Nu sunt necesare vaccinuri;
 • Iranul este, deocamdată, o țară sigură pentru turiști;
 • Pe teritoriul Iranului este interzisă introducerea sau consumul de băuturi alcoolice;
 • Turiştii nu sunt exceptaţi de la aplicarea legilor islamice în privinţa vestimentaţiei, în special
  persoanele de sex feminin (corpul şi capul trebuie să fie în permanenţă acoperite). În cazul bărbaţilor nu este permisa purtarea pantalonilor scurţi în public. Pentru informaţii suplimentare accesaţti pagina www.mae.ro

Preț: € 129

+ biletul de avion internațional => € 510

€ 30 din prețul plătit de către tine merg către programul de prevenire al abandonului școlar inițiat de asociația THE HUMAN REPUBLIC, partenerii sociali ai 1001 ADVENTURES. Dacă dorești să participi cu sume suplimentare, te rugăm să ne contactezi.

Prețul include:

 • Biletele de avion București – Teheran și Isfahan – București;
 • Toate transferurile;
 • 2 nopți de cazare în Teheran, hotel 3*;
 • 2 nopți de cazare în Isfahan, hotel 3*;
 • Cazare în refugii pe perioada trek-ului;
 • Full board (mic dejun, prânz, cină), inclusiv apă, fiartă sau îmbuteliată, pe munte;
 • În partea II (zilele 8 și 9) este asigurat micul dejun;
 • Ghid montan local acreditat;
 • Însoțitor de grup român, cu experiență montană;
 • Serviciul de transfer al bajajelor pe catâri, pe munte;
 • Taxa de acces și permisul de urcare pentru Damavand;
 • Sevicii de ghidaj acreditat pe munte, Teheran, Kashan și Isfahan;

*Tariful este valabil pentru un grup de minimum 7 persoane. Dacă numărul de participanți este mai mic, tariful se va recalcula.

Prețul nu include:

 • Taxa de viză pentru Iran;
 • bacșișuri pentru ghizi/șoferi;
 • asigurare medicală și de călătorie;
 • alte cheltuieli de natură personală.

Itinerariul de zbor:

Print Friendly, PDF & Email
+Gallery
 • Damavand
 • Damavand
 • Teheran and Mt Tochal
 • Damavand
 • Iran
 • Iran
 • Esfahan
 • Damavand
 • Damavand
+Related
+Meta