Kilimanjaro – ruta Machame, 6 zile

Home  /  Aventuri  /  Current Page
×Details

Ruta MACHAME

Dacă Marangu este considerată ruta “CocaCola”, atunci Machame este cunoscută drept ruta “Whiskey.” Machame este al doilea cel mai popular traseu, chiar dacă este mai abrupt, şi, fără îndoială, unul dintre cele mai pitorești de pe munte. Traseele Machame şi Lemosho oferă posibilitatea de a “merge sus și a dormi jos” (“walk high, sleep low”), care este un principiu esenţial pentru prevenirea răului de înălțime. Cei mai mulţi turiști coboară via ruta Mweka şi își petrec ultima noapte de pe munte la tabăra Mweka. O alternativă de coborâre art fi și ruta Marangu, dar disponibilitatea locurilor poate fi problematică  la tabăra Horombo.

Traseul Machame se parcurge de obici în 6 zile și prezintă o rata de succes este destul de ridicată. Extinderea cu încă o zi a traseului oferă certitudinea unei mai bune aclimatizări și sporește şansele de reușită, minimizând pericolul de rău de înălțime. Traseul se face așadar de obicei in 6 zile (care reprezintă durata minimă pentru acestă rută), dar, ca de altfel pentru orice alt traseu de urcare pe Kilimanjaro, 7 zile sunt recomandate. Ziua suplimentară poate fi folosită fie strict pentru repaus la platoul Shira, fie una din etape (ziua 4 – de obocei) este împărțită în două, înnoptându-se la încă o altă tabără. Toţi turistii dorm în corturi furnizate de către agenție, în locații de camping desemnate, iar mesele sunt servite pe podeaua unui “cort sufragerie” sau în aer liber, pe o pătură.

Urmând traseul Machame / circuitul de Sud, se înconjura pe jumătate muntele, ceea ce oferă priveliști superbe asupra acestuia din aproape toate unghiurile. Traseul Machame abordează muntele dinspre sud-vest iar coborârea se face folosind traseul Mweka, oferind turiștilor priveliști spectaculoase asupra vastului platou Shira, o urcare (opţională) până la Lava Tower, escamontarea marele zid Baranco, si trecerea pe sub câmpul sudic de gheață a lui Kilimanjaro. Coborarea se face pe ruta Mweka. O alternativă pentru ultima etapă o reprezintă scurtarea traseului via Western Breach. Acest traseu este mai scurt ca și distanţă, dar ultima zi este foarte grea, cu cățărarea pe roci abrupte, pe întuneric. Traseul Machame este deosebit de frumos şi variat din punct de vedere panoramic și scenic. Comparativ cu Marangu însă, zilele de urcare sunt însă mai lungi pe Machame, şi pantele mai abrupte. Este considerat un traseu dificil, mai potrivit pentru aventuroși şi cei cu o oarecare experiență de munte.

POLE, POLE PE RUTA MACHAME – ITINERARIU (8 zile / 6 zile munte) 

ZIUA 1

SOSIRE PE KILIMANJARO INTERNATIONAL / TANZANIA. Vom fi așteptați la aeroport și transferați la hotelul din Arusha sau Moshi (1-1,5 ore cu mașina). După check-in ne putem refrișa un pic, urmând ca seara să avem discuțiile preliminare preparatorii cu ghidul nostru de tură, pentru marea aventură de mâine.

ZIUA 2

HOTEL – POARTA MACHAME – TABĂRA MACHAME: 1820m – 3020m (15 km, 5-6 h). După micul dejun și un scurt briefing din partea ghidului, vom fi transferați la poarta Parcului Național Kilimanjaro (se merge ca. 2 ore cu mașina de la Arusha la poarta Machame). Călătoria ne duce prin satul Machame, localizat la poalele muntelui. După ce ghidul plătește taxele de acces în parc, vom pătrunde în pădurea tropicală, ce înconjoară masivul Kilimanjaro asemenea unui inel. Aici urcușul este treptat și oferă multe oportunități pentru fotografi, razele soarelui infiltrându-se superb printre coroanele copacilor. Vom servi masa de prânz, sub formă de picnic, pe traseul care urcă sinuos prin pădurea tropicală, până la tabăra Machame, prima noastră destinație. Această a doua zi este un preludiu excelent pentru aventura ce va urma. Ni se pune la dispoziție apă caldă pentru a ne reîmprospăta înaintea cinei. Ne putem bucura de liniştea muntelui, pe măsură ce întunericul coboară peste tabăra Machame, în prima noastră noapte de pe munte.

Durata: 5-6 h;
Distanța totală: 15 km;
Altitude de pornire: 1820 m;
Altitude de final: 3020 m;
Diferență de nivel: 1200 m;
Habitat: din pădurea tropicală până în pădurea montană.
 

ZIUA 3

TABĂRA MACHAME – TABĂRA SHIRA: 3020m – 3840m (7 km, 5-6 h). Dupa micul dejun strângem tabăra și continuâm ascensiunea, lăsând în urma noastră pădurea tropicală. Această etapă a drumului urmează linia mai multor creste, presărate cu arbuşti mai scunzi și felurite tufe, care apoi cedează locul florei și faunei alpine de pe platoul deschis, mai rezistente condițiilor montane. Mersul pe jos ne va lua circa 5 – 6 ore, inclusiv masa de prânz sub formă de picnic, iar priveliștea este uimitoare pe măsură ce câștigăm în altitudine. Pe o parte se înalță falnic Kilimanjaro, cu conturul său moale, iar pe partea celalaltă, în depărtare, se vede Mount Meru. Cina si cazarea la tabăra Shira. În vederea unei mai bune aclimatizări, unii aleg să petreacă aici o zi suplimentară.

Durata: 5-6 hr;
Distanța totală: 7 km;
Altitude de pornire: 3020 m;
Altitude de final: 3840 m;
Diferență de nivel: 820 m;
Habitat: din pădure montană până în zona mlăștinoasă.
 

ZIUA 4

TABĂRA SHIRA – TABĂRA BARANCO: 3840m – 3985m (10 km, 6-7 h). Dupa micul dejun, vom începe ascensiunea treptată înspre est, croindu-ne drumul printre tufele specifice zonei subalpine. Vom putea observa o mulțime de păsări, inclusiv păsări de pradă, care cercetează zona în căutarea mamiferelor mici. Peisajul se va transforma, pe măsură ce înaintăm, făcându-și apariția câmpiile de culoare ruginie, iar noi vom schimba direcția de mers înspre sud-est spre Turnul Lava (Lava Tower), numit și “dinte de rechin.” În cele din urmă, coborâm la tabăra Baranco. Prânzul sub formă de picnoic îl luăm pe traseu. Aceasta zi este una buna pentru aclimatizare, întrucât vom atinge o altitudine mai mare (4485 m) decât cea a taberei Baranco (3985m). Principiul “mergi sus, dormi jos” este foarte bine pus în valoare pe acest traseu. Deşi incheiem ziua la aproape aceeași cotă de nivel de la care am început-o, această zi este foarte importantă pentru aclimatizare şi ne va ajuta organismul să se pregătească pentru ziua vârfului. Cina și cazarea la tabăra Baranco.

Durata: 6-7 hr;
Distanța totală: 10 km;
Altitude de pornire: 3840 m;
Altitude de final: 3985 m;
Diferență de nivel: 145 m;
Câștig efectiv în altitudine: 645 m;
Pierdere efectivă în altitudine: -500 m;
Habitat: zonă mlăștinoasă.
 

ZIUA 5

TABĂRA BARANCO – TABĂRA BARAFU: 3985 m – 4645m (10 km, 6-8 h). Dupa micul dejun, pornim la drum înconjurând versnatul sudic al muntelui. Vom începe urcarea prin zone de deşert alpin şi câmpuri de morenă, continuând pe o creastă abruptă care reprezintă trecerea peste zidul Baranco, care necesită puțină îndemănare, nefiind totuși prea tehnic. Vom continua prin Valea Karanga şi trecem de intersecţia care face legatura cu traseul Mweka. Mergem până la tabăra Barafu, care este situată la o altitudine de 4645 metri. Acum aţi finalizat Circuit de Sud, care oferă priveliști spectaculoase către vârf din multe unghiuri diferite. Ajungem la tabăra Barafu după 6-8 ore de mers. Relaxaţi-vă şi bucuraţi-vă de priveliștea înspre vale, în timp ce o cină uşoară ne va fi servită. De asemenea, din acest punct, cele două vârfuri ale lui Mawenzi și Kibo sunt foarte bine vizibile. Trebuie neapărat să ne odihnim şi să încercăm să şi dormim puţin, întrucât vom fi treziți la scurt timp după miezul nopții, pentru provocarea finală.

Durata: 6-7 hr;
Distanța totală: 10 km;
Altitudine de pornire: 3985 m;
Altitudine de final: 4645 m;
Diferență de nivel: 660 m;
Habitat: din zona mlăștinoasă până în deșertul alpin.
 

ZIUA 6

TABĂRA BARAFU – VÂRFUL UHURU – COBORÂRE LA TABĂRA MWEKA: 4645m – 5895m – 3100m (19 km, 12-14 h). După un ceai fierbinte şi o gustare (pentru cine e în stare), la scurt timp după miezul nopții vom începe ascensiunea către cel mai înalt varf din Africa, Uhuru,  la 5895m. Această parte a urcușului durează aproximativ 6 ore. Pregătește-ți camera foto pentru momentul în care soarele va răsări și îți va face somnoros semn cu ochiul. După ce am dansat dansul victoriei pe vârf împreună cu ghidul, aruncă o privire mai atentă asupra formaţiunilor de gheaţă și gheţarii din jurul tău şi, în reflectă în sinea ta asupra uimitoarei realizări pe care ai reușit-o. Acest moment te va marca cu certitudine pentru toată viața!

Pe timp de noapte, poate fi extrem de rece, dar spre sfârșitul turului de azi, temperatura poate crește semnificativ. Este recomandabil să ai la tine îmbrăcăminte pentru ambele extreme. Pornim așadar coborârea spre tabăra Barafu pentru micul dejun. Este indicat să ai gaităre și bețe de trekking pentru ca pietrişul să nu-ți pătrundă în bocnci și să nu îți solicite prea tare picioarele. Continuăm apoi coborârea spre tabara Mweka, tăind muntele prin ierburi de câmpie şi tufăriș. Pauza de prânz gen picnic, cu băuturi răcoritoare. După ce părăsim tabăra Barafu, traseul devine mai lin, continuând așa până la tabăra Mweka, unde ne vom bucura de o ultimă cină pe munte şi un somn binemeritat. Bere şi sucuri pot fi cumpărate la tabăra Mweka.

Durata: 12-14 hr;
Distanța totală: 19 km;
Altitudine de pornire: 4645 m;
Altitudine finală: 3100 m;
Cota maxima: 5895 m;
Câștig efectiv în altitudine: 1250 m;
Pierdere efectivă în altitudine: -2795 m;
Habitat: de la deșert alpin la arctic, întoarcere în zona mlăștinoasă.
 

ZIUA 7

TABĂRA MWEKA – POARTA MWEKA – TRANSFER LA HOTEL: 3100 m – 1650m (8 km, 3-4 h). Dupa micul dejun, vom porni la drum prin pădure, într-o frumoasă plimbare, ce ne oferă noi oportunități de a urmări animalele și păsările. Pe traseul nostru de coborâre spre poarta Mweka, vor exista și câteva locuri ce oferă vederi panoramice splendide. La poartă ne așteaptă una din mașinile noastre, şi vom fi transferați înapoi la Arusha.

Durata: 3-4 hr;
Distanța totală: 8 km;
Altitudine de pornire: 3100 m;
Altitudine finală: 1650 m;
Diferență de nivel: -1450 m;
Habitat: pădure montană la pădure tropicală.
 

ZIUA 8

Ne îmbarcăm în zborul spre casă, sau – mai bine – alegem să continuăm cu unul din tururile conexe de Safari sau plajă în Zanzibar!

 

SERVICII INCLUSE ÎN PREȚ:

Cazare: Hotel în Moshi/Arusha (2 nopți), corturi pe traseul montan (5 nopți). Posibilitate supliment single, dacă nu vrei să împarți camera de hotel cu un alt membru al grupului.
Taxe & Autorizații: costul permisului tău pentru parcul național este inclus în costul excursiei. Toate taxele (taxa de intrare în parc, taxe de campare, taxa de salvare etc) sunt deja acoperite;
Transferuri & Transport: nu trebuie să vă faceți griji pentru transfeul de la sau spre aeroport, și nici de la hotel la poarta Machame și retur;
Mese: toate mesele de pe munte (mic dejun, pachet de prânz, cină), precum și micul dejun la hotel;
Salariile: ghizilor locali, ghizilor-asistenți, bucătarului și a porterilor sunt în grija noastră.
 

SERVICII NEINCLUSE ÎN PREȚ:

Zboruri: internaționale/naționale (la cerere). Contactează 1001 Adventures pentru asistență;
Echipament & îmbrăcăminte: anumite echipamente pot fi închiriate în Arusha. Contactează 1001 Adventures pentru detalii;
Sănătate: Poliță de asigurare de sănătate, valabilă internațional;
Tipsuri: înTanzania, ghizii și porterii se bazează pe  aceste bacșișuri și le consideră cuvenite;
Mese: altele decât cele descrise la “Servicii incluse în preț” de mai sus;
Taxa de viză: Pentru Tanzania, cetățenii rimâni nu au nevoie de viză;
Altele – cheltuieli de natură personală.

NU UITAȚI:

– lista (checklist) cu obiectele necesare (versiune printabilă prin email, la cerere);
– Pașaport valabil pentru cel puțin încă 6 luni după data plecării din Tanzania;
– vaccin împotriva febrei galbene (eventual) și profilaxie malaria.
– numărul minim de persoane necesar pentru a se forma grupul: 6
 Inapoi la pagina aterioară.

Print Friendly, PDF & Email
+Related
+Meta