Rwenzori – munții lunii

Home  /  Destinații  /  Africa  /  Current Page
×Details

O cortină de nori protejează Munții Lunii (Mountains of the Moon), cunoscuți ca Rwenzori, făcându-i invizibili de la bază în aproape 300 zile ale anului. Când norii în sfărșit se risipesc, se deschide o priveliște uluitoare asupra unui lanț muntos acoperit de zăpadă, la poalele căruia cresc plante ireale care pot atinge proporții gigantice.   

În ultima sa expediție în Africa, în 1888, jurnalistul și exploratorul Sir Henry Morton Stanley ridicase tabăra pe malul sud-vestic al lacului Albert. Aici i s-a ivit o priveliște rară: când ceața se risipea spre sud-est, “un nor de o formă stranie și superbe nuanțe argintii, care amintea de proporțiile și aspectul vast al unui munte acoperit cu zăpadă” a început să se înfățișeze.

Stanley auzise de Munții Lunii, despre care matematicianul și geograful grec Ptolemeu (90-168 d.C.) susținea că ar constitui sursa Nilului. Speculațiile vremurilor spuneau că acești “munți ai lunii” reprezintă, în fapt, un lanț muntos real, numit Rwenzori (rwenzori = făcătorul de ploaie). Când ceața s-a risipit complet, Stanley a realizat că nu se află în fața unui miraj, “ci a substanței solide a unui munte real, cu vârfurile acoperite de zăpadă. Am realizat atunci că aceștia trebuie să fie Rwenzori”.

Atunci când urci un munte, deguști un vin bun, te îndrăgostești, regăsești pe cineva drag, trăiești o adevărată și profundp experiență care îți va întări, de fiecare dată, aprecierea atât pentru ceea ce este în jurul tău, cât și pentru ceea ce este înăuntrul tău. Alătură-te nouă pentru a trăi o astfel de frumoasă experiență!

Echipa 1001 Adventures.

RWENZORI

Munții ireali ai lunii – se situează în vestul Ugandei, de-a lungul frontierei cu Republica Democrată Congo. Aceste vârfuri înzăpezite de la ecuator includ al treilea cel mai înalt punct al Africii, Mount Stanley, în timp ce pantele inferioare sunt acoperit cu mlaștini, bambus și opulente pădure ecuatoriale. Copacii uriași și mușchii colorați dau impresia unor scene de basm. Rwenzori este considerat a fi cel mai frumos lanț muntos al continentului african.

Parcul Național Rwenzori protejează cea mai mare parte a lanțului muntos Rwenzori, de 120 km lungime și 65 km lățime. Parcul național găzduiește 70 de mamifere și 217 de specii de păsări, inclusiv 19 specii endemice din riftul Albertine, și se numără printre cele mai spectaculoase ecosisteme de pe planetă.

Munții Rwenzori reprezintă o destinație de talie mondială pentru trekkeri, iar alpiniștii mai experimentați pot atinge cel mai înalt punct, Margherita Peak (5109m) după 4-6 zile de urcare.

Noi vom urma traseul Circuitului Central (Central Circuit), conform itinerariului descris în broșura de mai jos:

Print Friendly, PDF & Email
+Gallery
+Related
+Meta
+Comments

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.