top of page

DE CE SĂ ALEGI AFRICA DE SUD CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Destinații_Africa de Sud.jpg

Africa de Sud adăpostește o lume întreagă sub acoperișul său. Dacă vorbim de peisaje, trăiri, floră și faună și mai ales oameni, te trezești admirând un carusel complex. Pentru orice motiv ai decide să vizitezi Națiunea-Curcubeu, suntem absolut siguri că vei găsi destule motive care să ți-o facă irezistibilă.

O descindere în Africa de Sud este o rețetă sigură pentru o vacanță de vis! Este posibil ca Africa de Sud să aibă frumuseți ce pot fi regăsite și în alte țări, dar cu siguranță este unică. Încercăm să evităm clișeele, însă combinația de coastă divină și munți impozanți nu are cum să te lase decât cu gura căscată. Chiar și bogățiile s-au întrecut să fie toate pe pământ sudafrican: aur, platină, diamante.

Deși este singura națiune africană ce face parte din grupul G-20, și este considerată o țară industrializată cu o economie medie-superioară, în realitate aici există cea mai mare diferență între bogați și săraci în ceea ce privește distribuirea averii. Spre deosebire de majoritatea țărilor africane ce au o economie bazată pe minerit și agricultură, acestea sunt minoritare iar serviciile și industria reprezintă mai mult de jumătate din economie.   

Oamenii locului sunt foarte diverși din punct de vedere etnic și au fost cu greu încercați de istorie. Aici sunt înscrise nu mai puțin de 11 limbi oficiale în Constituție. Primii sosiți au fost vânătorii-culegătorii San ce au locuit aceste pământuri timp de mii de ani, și care au fost urmați de cei din triburile Bantu. Începând cu secolul XV, europenii încep să fie interesați de aceste meleaguri. Primii sunt portughezii în frunte cu Vasco da Gama, apoi urmează olandezii, francezii hughenoți, nemții și chiar britanicii. Deși s-au luptat pentru putere timp de zeci de ani, politicile secolului XX au aruncat în desconsiderație doar pe locuitorii originali ai acestui pământ, nedreptate ce a fost înlăturată târziu odată cu abolirea apartheid-ului.  Aceștia sunt oamenii care formează Națiunea-Curcubeu pe care suntem siguri că îi vei îndrăgi.

Cover_Africa de Sud.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN AFRICA DE SUD!

1)    Cape Town – este unul dintre cele mai fantastice orașe de pe pământ, cu atmosferă cosmopolită, o lungă istorie, plaje de vis, munți falnici și impunători. Dacă ai avea suficientă energie și lumină ai putea face într-o singură zi trekking pe munte, baie în ocean, ai putea vizita obiective istorice, încerca restaurante de top, ai merge la vânătoare de poze de balene sau bungee jumping pentru o altă perspectivă asupra orașului. Vorba ceea: sunt toate la o aruncătură de băț.

2)    Parcurile naționale și rezervațiile sunt pline-ochi de animale sălbatice. Africa de Sud este una dintre puținele țări în care poți vedea chiar într-o singură zi toți cei cinci componenți ai Big 5: leul, elefantul, bivolul, leopardul și rinocerul. Bineînțeles, pe lângă acestea există o multitudine de alte specii precum hipopotamul, girafa, zebra, antilopele kudu, ghepardul, hiena și câinele sălbatic, aardvarks, diverse tipuri de căprioare, merkaats. National Geographic spunea că teritoriul Africii de Sud deține 1% din suprafață dar 6% dintre mamiferele ce se află pe glob. 

3)    Pe lângă viața sălbatică, există o diversitate naturală impresionantă dată de kilometri de coastă ce se întâlnesc cu oceanul, parcuri naționale, savana, munți impunători, cel mai extins sistem de peșteri din Africa și cascade. Africa de Sud te surprinde prin căderi spectaculoase de altitudine și deține chiar cel mai mare canion verde din lume: Blyde River Canyon. 

4)    Este patria aventurii: tot ce se termină în -ing își are sediul în Africa de Sud: rapelling, bunge-jumping, rafting, sky-jumping, paraglading, handgliding, kitesurfing, hiking, whalewatching și lista e lungă. Nu prea ai zile de vacanță cât să acoperi potențialele -ing-uri.  Pe lângă asta poți să adaugi și o tură subacvatică în cușcă, pentru a te întâlni cu Marele Alb: cage diving și nu numai.

5)    Pentru vin și voie bună. La cel mult o oră de Cape Town începe o superbă zonă vinicolă între ocean și munți. Aici parcă viața are alt ritm iar singura preocupare este ce vin voi mai degusta? Există o multitudine de soiuri printre care cele mai răspândite sunt Sauvignon blanc, Bordeaux, Merlot, Pinotage, Shiraz, Chardonnay, Chenin Blanc și lista poate continua. Într-o epocă, vinul ajunsese atât de faimos că era preferat până și de Napoleon. Evident, vinul bun se potrivește de minune cu mâncarea foarte diversă dată de melanjul cultural al țării.

6)    Poate fi un motiv de contemplare să vizitezi țara lui Nelson Mandela, aceea care a trecut prin nedreptăți dar a reușit să pună capăt apartheid-ului. Africa de Sud are o istorie bogată ce a influențat politica lumii și din care am putea învăța cu toții foarte multe, mai multă toleranță și iubire de aproape.

7)    Este o țară care îți oferă condiții ”foarte civilizate” chiar și în locații foarte îndepărtate la un preț decent. Cazările pot fi deosebite (după buget), variind de la vile în interiorul unui parc național la hoteluri boutique șarmante unde te simți ca acasă, dar în stil sud-african. Cu toate acestea, foarte puține locuri au devenit cu adevărat turistice. 

8)    Atmosfera și oamenii. Africa de Sud este o intersecție de culturi unde se întâlnesc și trăiesc în armonie oameni de rase, religii și stiluri de viață diferite. Dacă nici ei, care și-au pus 11 limbi oficiale în Constituție nu ne pot învăța despre toleranță și conviețuire, atunci cine?

9)    Ai ocazia să vezi sărutul dintre oceanele Atlantic și Indian, pe un drum de coastă franjurat ce îți oferă peisaje de vis, orășele încântătoare, parcuri naționale, întâlniri inedite cu viețuitoarele necuvântătoare și chiar mai multă aventură.  

10)    Pentru ca să capeți sau să-ți ostoiești boala incurabilă pe care înțelepții au numit-o ”mal d’Afrique”. Nimeni nu pare să fie deranjat că a căpătat-o, din contră, se molipsesc de bunăvoie. Este acea nostalgie ce se naște odată ce ai ajuns să cunoști pământul african, dar care îți va fi veșnic tovarăș de viață. Singurul tratament este doar ... mai multă Africa. 

 

 

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Africa de sud!
 

bottom of page