top of page

DE CE SĂ ALEGI ARGENTINA CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Motive de a vizita Argentina_Cub de gheață plutitor în Patagonia.jpg

De la Cascada Iguazu şi până în Ţara de Foc în extremitatea sudică, Argentina se schimbă miraculos chiar sub ochii tăi. Deschide ochii și descoperă: căderi de ape hipnotizante, kilometri de junglă, singurătăţi atât de măiestuase că ai impresia că eşti doar tu cu Dumnezeu.Puține țări se pot lăuda cu diversitatea și frumusețea reliefului de care dispune Argentina.

Parcurgând mai mult de 3600 de kilometri de la nord la sud, Argentina te fascinează cu peisaje superbe şi te face să te simți ca ultimul explorator al epocii moderne. Deschide ochii și descoperă: căderi de ape hipnotizante, kilometri de junglă, singurătăţi atât de măiestuase că ai impresia că eşti doar tu cu Dumnezeu. Puține țări se pot lăuda cu diversitatea și frumusețea reliefului de care dispune Argentina. 
Tărâm populat de triburi indiene și colonizat după 1514, a fost cam disprețuit de Coroana Spaniolă, centrul puterii și interesului spaniol fiind mereu Lima. Nu numai că populația locală și-a luat destinul în mâini, dar de aici au pornit războaiele de independență ce au avut ca rezultat eliberarea întregii Americi Latine de sub stăpânirea spaniolă, sub inițiativa generalului argentinian Jose de San Martin. 
După independență Argentina a invitat imigranți din toate părțile lumii pentru a se stabili pe teritoriul ei. Poate de aceea poporul argentinian – format din spanioli, italieni, slavi, francezi chiar și galezi, nemți, irlandezi, ucrainieni sau chiar arabi sunt atât de primitori și săritori – știu cum este să fii departe de casă. Argentina ajunsese la sfârșit de secol XIX a doua țară de imigrație din lume, după Statele Unite și o putere mondială, exportul de carne și cereale aducând Argentina sus în topul economic. 
Argentina nu a scăpat de frământările sociale ale secolului XX și a trecut la rândul ei prin terorism, revoluții și multă tristeze. Dar nu vei vedea asta pe chipul locuitorilor săi. Mai degrabă vei vedea un zâmbet elegant și multă dragoste de viață!

Motive de a  vizita Argentina_Cascada Iguazu.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN ARGENTINA!

1)    Frumusețea naturală de neegalat. Concurența este mare pentru titlul de ”cea mai frumoasă țară din lume”, dar Argentina are totul la superlativ. ”Are ieșire” la cascada Iguazu, fără doar și poate cea mai spectaculoasă din lume. Sub acoperișul său trăiește unul dintre cele mai faimoși și accesibili ghețari din lume – Perito Moreno. Complexul Fitzroy este unul dintre cei mai dificili munți de urcat de către alpiniști și are unele dintre cele mai recognoscibile forme din lume. Teritoriul ei este umbrit de Aconcagua, cel mai înalt vârf din America de Sud și puțini nu rămân complet fascinați de superbul canion Talampaya, o operă de artă sculptată de Dumnezeu în roca deșertului. Si sunt doar câteva exemple.
2)    Este țara tango-ului. Tango s-a născut pe străzile rău-famate ale Buenos Aires-ului și este cu siguranță cel mai senzual dans din lume. Dacă îl practici sau doar ești privitor, nu poți să nu-i cazi în mreje. Tango e pasiune, tango e frumusețe și tango e vibrație. Iar Argentina e locul perfect în care să-l experimentezi.
3)    Vita argentiniană. Pentru iubitorii de cărnuri, o friptură de vita argentiniană (sau, evident, mai multe!) poate fi un motiv suficient de a vizita Argentina! Până și un nemâncător declarat de vită găsește aici destule bunătăți să-i mulțumească papilele gustative! Aceasta poate fi asezonată cu un vin de Malbec, tradițional prin părțile acestea.
4)    In vino veritas. Regiunea Mendoza (de la poalele Aconcaguăi) este faimoasă în toată lumea pentru producția sa de vinuri. Unele podgorii sunt amplasate la altitudine, pentru a da strugurilor o savoare deosebită. Merită să-ți petreci câteva zile printre podgorii, să le vizitezi, să probezi diversele sortimente de vinuri și chiar un prânz gourmet, să te dai cu bicicleta și chiar să urci potecile celui mai mare munte din America de Sud. 
5)    Să trăiești Buenos Aires-ul. Buenos Aires este orașul care nu doarme niciodată și care poate să-ți ofere în fiecare seară o premieră -chiar și dacă stai o lună - fie că este vorba de concerte, spectacole de operă sau teatru, filme, musical-uri sau seri de tango. Doar în Buenos Aires sunt înregistrate peste 300 de teatre. Este cu siguranță New York-ul Americii Latine! (sau poate New York este Buenos Aires-ul Americii de Nord? Cine știe?!) Porteños, așa cum sunt numiți locutorii acestui oraș, sunt îmbrăcați mereu în cel mai elegant stil indiferent de vârstă. Nu sunt doar pasionați de arta, modă și distracție ci sunt și avizi cititori. Cel puțin așa îți poți imagina având în vedere că are cel mai mare număr de librării pe cap de locuitor din lume. Argentinienii au o înclinație spre introspecție și psihanaliză, de aceea sunt și țara cu cel mai mare număr psihanaliști (raportat la populație) din lume! Este interesant să știi că jumătate dintre ei locuiesc în Buenos Aires. 
6)    Wildlife. Argentina este țara în care poți vedea cu ochii tăi pinguini, foci, lei de mare, morse, balene și orci. În jungla ce se află în partea de nord a țării, se pot observa cu ceva noroc jaguarul și puma, maimuțe urlătoare, capucini, crocodili, caimani, tapiri, capibara, țestoase și mai câte! Prin Anzi mai găsești vulpi, armadillos, leneși, iepuri, urși furnicari, lame, alpaca, vicuñas, guanacos și diferite rozătoare. Poate fi de asemenea un paradis pentru pasionații de ornitologie, ce sunt recompensați cu tucani, multe specii de colibri, ibis, flamingo și multe alte păsări. Anzii au chiar ”struți” locali, ce se numesc choique. 
7)    Să te lauzi că ai fost la capătul lumii. Și totuși, Țara de Foc nu este doar un loc pe care să-l bifezi pe hartă. Este locul de poveste despre care ai citit în copilăria ta, în ”Toate pânzele sus!” care te-a invitat la visare. Aici este locul de plecare a expedițiilor către Antarctica, de unde descoperi canalul Beagle și vezi unde se termină Anzii. Aici munții se oglindesc în claritatea apelor și descoperi întâmplător locul unde poți să mănânci cel mai bun berbec la proțap din viața ta (doar pentru fani). Velierele te duc pe insule nepopulate de un farmec răpitor. 
8)    Să explorezi cu picioarele tale Patagonia. E un ținut arid și prea puțin prietenos ce a fost colonizat cu multă trudă. Statul argentinian face încă eforturi de relocalizare, oferind beneficii materiale celor care acceptă să trăiască pe aceste meleaguri, din motive strategice. Vântul bate uneori atât de tare încât ai impresia că vrea să te ia cu el în zbor! Nu sună prea atrăgător la prima descriere. Și totuși, majoritatea peisajelor spectaculoase ale Argentinei se află în Patagonia. Aici descoperi ghețarii și vârfurile de granit ce străpung cerul. Poți de asemenea să te bucuri de viața sălbatică marină a peninsulei Valdez, unde își fac veacul pinguini, elefanți de mare, balene și orci. 
9)    Să vezi cu ochii tăi cascada Iguazu. Eleonor Roosevelt ar fi exclamat ”ce săracă este cascada Niagara” după vizita sa în Argentina. Iguazu este o întreagă ”inginerie” de ape pe care o gospodăresc la comun Argentina, Brazilia și Paraguay. Pe lângă tradiționalul duș de sub cascadă pe care nu ai voie să-l ratezi, zona este și un paradis natural pentru multe specii de păsări și animale pe care ai putea să-l explorezi cu ajutorul mai multor tururi ecologice, cu jeepul sau cu barca pe ape mai puțin învolburate.  
10)    Ca să te aventurezi. Doar asta e specialitatea noastră! Te poți aventura în zeci de feluri într-o vacanță argentiniană: să te îmbarci pe un velier la capătul lumii, să survolezi cu elicopterul cascada Iguazu, să te plimbi cu barca în locuri de o frumusețe răpitoare, să urci pe Aconcagua sau să îți pui crampoanele în picioare ca să explorezi un ghețar. Poți să faci trekking pe frumoasele cărări ale Anzilor sau - dacă ai venit cu suficienți bani la tine – să încerci o plimbare cu kayak-ul printre ghețari. Sunt puține țări în care aceste experiențe sunt disponibile. Nu bifezi doar o aventură, ci creezi amintiri de neuitat!

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Argentina!

bottom of page