DE CE SĂ ALEGI ETIOPIA CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?
Etiopia este una dintre cele mai fascinante țări din Africa, un melanj extrem de interesant între istorie străveche, arhitectură medievală aproape divină, triburi ancestrale, peisaje de vis și fenomene vulcanice cu greu vizibile altundeva pe Terra. .
Este țara perfectă pentru cei care apreciază cu adevărat aventura, dincolo de un slogan publicitar.
Etiopia este una dintre cele mai fascinante țări din Africa, iar aici concurența este strânsă.
Aflată în Cornul Africii, Etiopia are o populație de aproximativ 112 milioane de locuitori pe un teritoriul ce are mai mult de un milion de kilometri pătrați. În Etiopia se vorbesc 86 de limbi și își duc viața mai mult de 90 de triburi etnice distincte. Etiopienii au un calendar deosebit de al nostru (cu 13 luni), un alt sistem de numerotare al orelor zilei (ora 7 dimineața este de fapt, ora 1:00) și chiar un alfabet propriu. Etiopia este singura țară din Africa ce nu a fost niciodată colonizată, deși a fost vremelnic ocupată de italieni în secolul XX, de pe urma cărora n-a rămas decât o preferință pentru pasta și pizza în meniul restaurantelor locale.
10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI îN ETIOPIA!
-
Etiopia este țara perfectă pentru cei care apreciază cu adevărat aventura, dincolo de un slogan publicitar. Nu au sporturi aventuroase sau activități care să se termine în -ing, dar fiecare lucru pe care îl faci îți oferă o trăire autentică, cum ar fi off-road-ul cu jeepul pe câmpul de lavă, cunoașterea unui trib ceva mai rupt de civilizație sau admirarea la ceas de noapte a lavei mocnite a unui vulcan, fără bare de protecție. Etiopia te va transforma cu adevărat în aventurier și cu greu vei mai putea egala acest sentiment. Vei dormi sub cerul liber vreo două nopți, cu toaleta oriunde vezi cu ochii, dar ceea ce primești va fi cu mult superior confortului la care ai renunțat.
-
Depresiunea Danakil. Este una dintre cele mai fotografiabile regiuni de pe Terra, zici că ai aterizat pe altă planetă! În interiorul său există două fenomene naturale unice: vulcanul Erta Ale cu al său lac de lavă (doar 8 vulcani din lume se pot lăuda cu o asemenea performanță) și Dallol, un sistem hidrotermal unic creat în jurul unui vulcan, de culori surprinzătoare nemaiîntâlnite în aceeași combinație în natură. Faptul că acest teritoriul este controlat de un trib ce este un fel de ”stat-în-stat” și că nu poți să ajungi acolo din rațiuni de securitate decât cu escortă (și cu plocon la șeful de trib) nu fac decât să sporească atractivitatea locului. Poți să afli mai multe despre această experiență aici.
-
În valea râului Omo din sudul Etiopiei se concentrează unele dintre cele mai interesante triburi indigene din Africa, într-un teritoriu relativ restrâns conviețuind mai mult de 10 triburi diferite. Majoritatea trăiesc din creșterea animalelor și locuiesc în colibe făcute din paie și piatră. Modernitatea și barajul hidroelectric din regiune sunt o amenințare reală la stilul de viață ancestral astfel încât nu se știe exact cât timp vor mai rămâne în această formula... tribală. În câteva zile poți cunoaște reprezentanți ai triburilor Dorze, Ari, Hamer, Konso, Dasanech, Karo și Mursi la ei acasă sau vizitând piețele tradiționale unde vând, cumpără sau fac schimb de produse. Poate cel mai exotic este tribul războinic Mursi, cu femeile sale care poartă (pentru ocazii speciale doar) farfurii în buză. Cu cât mai mare este farfuria, cu atât mai frumoasă este considerată și femeia.
-
Etiopia deține aproximativ 70% dintre munții Africii, munți falnici ce par imagini de acuarelă pe pânza unui pictor divin. Munții Simien sunt cei mai înalți și fotogenici din țară și dețin al 14lea vârf ca mărime din Africa, oferind peisaje uluitoare și o încercare pe măsură pentru iubitorii de trekking din lumea largă.
-
Deși Etiopia nu se poate lăuda cu diversitatea fantastică de animale sălbatice prezente în alte țări africane, aceasta surprinde cu specii puțin întâlnite în alte părți de pe continent. Munții Simien sunt acasă pentru maimuțele gelada, lupul african cât și pentru walya ibex, un fel de capră de munte. Celălalt lanț muntos al țării, Bale îți oferă o șansă reală să vezi de aproape lupul african, unul dintre cele mai rare specii canine din lume și cel mai în pericol de extincție carnivor din Africa. Antilopa nyala și facocerul sunt de asemenea locuitori obișnuiți ai acestor munți. În sudul Etiopiei te poți întâlni cu hipopotami și crocodili pe lac.
-
Lalibela este probabil motivul pentru care cei mai mulți călători fac drumul până în Etiopia: moștenirea culturală de aur săpată în piatră a Etiopiei. Regele Lalibela a dorit să construiască aici un al doilea Ierusalim deoarece la acel moment drumurile ce duceau în Orașul Sfânt nu erau sigure. Arhitectura celor 11 biserici monolit este extraordinară, te surprind atât răbdarea cu care au fost construite cât și elementele de decorațiuni fine ce se observă pe pereții fiecăreia dintre ele. Acestea pot concura cu oricare dintre minunile consacrate ale lumii, fie ele antice sau moderne.
-
Cu excepția bisericilor săpate în piatră, Etiopia mai deține și alte nestemate pentru iubitorii de istorie. Aici se află străvechea capitală a fostului regat Aksum, cel mai puternic stat aflat între Imperiul Roman de Est și Persia. Pe teritoriul etiopian s-a descoperit cel mai vechi hominid, cu aproximativ 3,2 milioane de ani vechime -Lucy, un fel de stră-străbunică a umanității. Se zvonește de asemenea că în Etiopia s-ar păstra Chivotul Legământului, în interiorul căruia s-ar afla Tablele cu cele 10 porunci ale lui Moise.
-
Etiopia este țara de origine a cafelei. Faptul că aceasta te trezește de dimineață și îți oferă multă energie se datorează -conform legendei - unui păstor ce a observat că animalele sale devin foarte vioaie atunci când mănâncă boabe dintr-un anumit arbust. Acesta s-a dus la mânăstirea din apropiere unde călugării au azvârlit boabele în foc, considerând că acestea sunt lucrarea celui necurat. Boabele au căpătat o aromă îmbietoare, au aruncat apă fierbinte deasupra iar restul... e istorie. În Etiopia la fiecare oprire în bazar, colț de stradă sau restaurant poți participa la o ”ceremonie a cafelei”, iar cafeaua are un gust delicios.
-
Este un Athos pentru aventurieri. Departe de lumea dezlănțuită, ascunse în vârf de munte și pe stânci greu accesibile se află bisericile săpate în piatră din regiunea Tigray de o frumusețe parcă suprapământeană. Ca să ajungi la unele dintre ele trebuie să te cațări pe stânci, să te ajuți de frânghii și hamuri, să mergi desculț că așa este datina. Dar când parcurgi drumuri uneori anevoioase te simți meritoriu și mai aproape de Divinitate.
-
Etiopia este o țară cu infrastructură precară, sate ce nu le-am putea numi nici măcar ”loc de trecere”, aproape un sfert din populație trăiește sub limita sărăciei (reprezintă 4% din săracii lumii). Multe dintre emailurile care te invită să-ți dai numărul contului ca să poți moșteni milioane de dolari vin din Etiopia. Motivul nu începe chiar îmbietor DAR am fost cu adevărat surprinsă de profesionalismul și dedicația cu care au folosit resursele oarecum limitate toți aceia cu care am interacționat. Aceștia au făcut mai mult decât era cerut să ne simțim bine și să aducem amintiri de neuitat acasă, chiar și atunci când nu păreau să aibă nimic de câștigat în plus, în comparație cu multe destinații celebre și recunoscute la nivel mondial.
Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Etiopia!