top of page

DE CE SĂ ALEGI ISLANDA CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

cover Islanda.jpg

Este țara unde gheața și focul dansează armonios într-un dans al naturii divine. Cum ar putea fi altfel, când văpaiele de foc ale vulcanilor sunt păcălite și vremelnic adormite de un strat de gheață, ca într-o poveste de dragoste imposibilă, ce știm că la un moment dat va produce scântei?

Probabil nu există pământean ajuns pe această insulă care să nu rămână complet fermecat de acest copil nelegitim al Europei. Nu îți trebuie mult să te simți la capătul lumii, departe de zgomotul civilizației.

Islanda se află la jumătatea distanței dintre Europa și America în partea de nord a Atlanticului. Insula numără 300000 de suflete ce își dispută cei 100000 kms pătrați. Practic, în Europa are cea mai mică densitate a populației. 
Primele așezări au fost durate de exploratori norvegieni, începând cu secolul IX. Chiar dacă îi separă 800 de kilometri de ape de continent, islandezii au aparținut mereu Europei. Deși inițial au avut o guvernare independentă sub primul parlament al lumii, începând cu secolul XIII aceștia au fost conduși de norvegieni și apoi de danezi până la 1918, reprezentând un teritoriu îndepărtat și nonconformist. Abia din 1944 a devenit o țară complet independentă divorțând definitiv de Danemarca. 
După cel de-al doilea război mondial Islanda devine una dintre cele mai bogate și prospere națiuni ale lumii. Cu o economie de piață sănătoasă și taxe mici, Islanda are un sistem social de invidiat ce asigură accesul la sistemul universal de sănatate și educație. Se află pe locul 3 în ceea ce privește avuția personală, după Elveția și Australia și este a 4ª cea mai dezvoltată țară din lume. 

Ziua 9_Landmannalaugar.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN ISLANDA!

1.    Îți dăm chiar motive să vizitezi Islanda de două ori. Oricât te-ai strădui nu vei putea să cuprinzi totul într-o singură vizită, experiențele și locurile aparținând sezoanelor diferite. Doar vara poți admira anumite peisaje a cărei vizită este condiționată de vreme bună și doar iarna poți accesa superbele peșteri de gheață sau să ai șanse mari să prinzi aurora boreală pe retină.
2.    Islanda este una dintre puținele țări din lume unde poți observa vulcani subglaciari, marea majoritate a acestora făcându-și veacurile pe continentul american. Un vulcan subglaciar este o super-ofertă doi-în-unu a Mamei Naturi, acoperind cu un strat de gheață un vulcan activ, astfel încât reunim în același personaj și ghețarul și vulcanul. 
3.    Este singurul loc de pe Terra unde poți vedea cu ochii tăi unde se termină Europa și începe America, la întâlnirea celor două continente. Experiența este cu atât mai specială cu cât poți să faci snorkelling sau să te scufunzi în apa ce desparte continentele, aceasta fiind declarata ca una dintre cele mai clare ape din lume!
4.    Este țara cascadelor maiestoase. Mai mult de două sute de cascade sunt înregistrate oficial în Islanda. Nu vei putea să le vezi pe toate nici în mai multe vizite, dar cu siguranță rămâi impresionat de eleganța cascadei Selandjafoss ce îți permite un unghi deosebit de observație sau Dettifoss, a doua cea mai puternică cascadă din Europa. 
5.    Este țara Aurorei Boreale. Deși este imprevizibilă, se lasă așteptată, nu vine mereu la întâlnire sau te surprinde atunci când te aștepți mai puțin, merită cu prisosință o întâlnire cu ea. Dar mai bine lasă-te surprins de apariția sa decât să alergi după ea și să ratezi celelalte obiective importante din program.
6.    Deține o cantitate impresionantă de fenomene geotermale, în Islanda existând mai mult de 800 de izvoare fierbinți. Chiar aici s-a ”brevetat” primul geyser al lumii, după vorba locală ce înseamnă ”țâșnire violentă”. 
7.    Pentru fauna sa specifică. Ai ocazia să admiri de aproape balene cu cocoașă, balenele minke sau delfini, simpaticii puffini, niște păsări nordice ce par să îți zâmbească, reni și chiar vulpi polare. Tot secretul este să fii la timpul și locul potrivit. 
8.    Poți să-ți aprofundezi cunoștințele despre vulcani într-un cadru natural de excepție. Dacă te consolezi cu costul ai șansa unică să cobori în interiorul unei camere de magmă a unui vulcan de mult adormit, ce este o experiență intra-pământeană unică. Dacă nu, poți să explorezi un vechi tunel de lavă pentru a înțelege mai bine compoziția acestuia. În timp ce citești acest text undeva în apropiere de Reykjavik încă mai este foarte activ un vulcan ce a început să erupă în martie 2021, și poate vei avea ocazia să-l găsești încă scuipând foc. 
9.    Să vezi o peșteră de gheață în toată splendoarea ei. Este o experiență memorabilă, fie că este vorba de un tur de contemplare sau unul de aventură, pentru cei ce sunt în formă. Culorile sunt ireal de frumoase iar tu te vei simți ca într-o poveste cu Crăiasa Zăpezii. Dar pentru aceasta, trebuie să vii special iarna. 
10.    Costul ridicat și densitatea foarte redusă a populației a făcut ca, odată ce te îndepărtezi de marile orașe să ai practic o țară la dispoziție. Rapid începi să te simți la capătul lumii, departe de zgomotul civilizației. Natura este aproape la fel de nouă și neatinsă pe cât a lăsat-o Creatorul său cu peisaje amețitor de frumoase ce îți lasă cardul gol și inima plină. 

 

 

Probabil nu există pământean ajuns pe această insulă care să nu rămână complet fermecat de acest copil nelegitim al Europei.

 

Te invităm să afli mai multe despre road trip-ul nostru aici!
 

bottom of page