top of page

DE CE SĂ ALEGI MADAGASCAR CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Ziua 15_Nosy Iranja.jpg

Țară a baobabilor și lemurienilor, a cameleonilor, a catedralelor încremenite în piatră timp de milioane de ani și a plajelor de vis. Țară a celor mai frumoase apusuri și răsărituri de soare. Țara aventurilor extreme și a șoselelor imposibile. Țara copiilor care încă se mai sperie de ”Omul Alb”! 


Fostă colonie franceză, Madagascarul are o suprafață de aproape 600000 kilometri pătrați, fiind a patra insulă ca mărime de pe glob. Cei douăzeci și șapte de milioane de locuitori se împart în 18 grupuri etnice iar primii coloniști au venit din Indonezia, Sumatra și Java și abia apoi teritoriul a fost descoperit de africani și europeni. 
Madagascar este una dintre cele 17 țări considerate ca și megadiverse iar viața sălbatică de aici e formată din 90% specii endemice pe care nu le poți găsi nicăieri altundeva pe pământ. Unii biologi ar numi Madagascarul al șaptelea continent. Alții spun: Bine ai venit! Tocmai ai aterizat pe altă planetă!   
Autenticitatea Madagascarul este foarte atractivă în ochii privitorului și dincolo de orice tăgadă.  Faptul că ai nevoie de jeep, nervi, sudoare și multă răbdare pentru a traversa această vastă țară pentru a te bucura de unicitatea ei a ținut-o încă departe de ruta marilor dezvoltări turistice. 

Ziua 14_Înot cu rechinul-balenă.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN MADAGASCAR!

1)    Tsingy de Bemahara. Este o pădure de piatra, născută din spuma mării. După ce te legi cu ham de efect si zâmbești în poză de trei ori  greul abia începe. Sunt urcări, coborâri, cascadorii prin labirintul de piatră dar și imagini de neuitat. Să ajungi la Tsingy este o aventură în sine – ai nevoie de 10 ore de off road profesionist (drumurile de munte sunt chiar decente pe lângă acesta), treci cu bacul preistoric primul râu de pe traseu și direct cu jeepul pe al doilea. După întâlnirea propriu-zisă cu Tsingy trebuie să faci tot drumul... înapoi. Asta asigură trierea ”aventurierilor” care pot ajunge aici și păstrarea în bune condiții a acestei minuni a lumii. Te bagi?


2)    Cele mai frumoase răsărituri și apusuri de soare sunt în Madagascar.  Am avut ocazia și privilegiul să observ apusuri pe cinci continente însă cele din Madagascar au fost fără doar și poate cele mai spectaculoase. Nuanțele cerului treceau de la portocaliu aprins la roz și apoi la bleu. Parcă ai fi pe un platoul unui film ce își desfășoară acțiunea pe altă planetă iar inginerii de efecte speciale s-au întrecut pe sine și au aruncat cele mai neverosimile culori pe cer.


3)    Madagascarul chiar este ... altă planetă. Unii biologi o consideră un continent în sine pentru unicitatea ecosistemelor. Madagascar a fost separat de restul lumii de pe vremea dinozaurilor și și-a croit propriile specii de plante și animale, ce își fac viața doar aici. De asemenea, în Madagascar lipsesc specii ce într-un ecosistem asemănător ar fi obișnuite. 


4)    Defrișarea. De obicei este un motiv serios să eviți anumite zone de pe Terra. Dar dacă acele locuri sunt unice iar odată cu distrugerea lor nu ar mai putea fi recuperate niciodată? În 2000 de ani de colonizare umană au dispărut cam 90% dintre toate pădurile din Madagascar (40% doar în ultimii 70 de ani), deoarece localnicii au folosit terenurile pentru agricultură sau pentru creșterea animalelor. Un alt factor este lemnul prețios ce se află în aceste păduri, cum ar fi palisandru, lemnul de trandafir și abanosul. Putem doar să sperăm că beneficiile turismului au întrecut deja beneficiile distrugerii pădurilor. 


5)    Baobabii și Aleea Baobabilor. Există doar 9 specii de baobabi în lume iar Madagascar deține 7 dintre ele. Șase dintre aceste specii sunt endemice Madagascarului, de la baobabul pitic (Fony Adansonia), ce poate avea doar 5 metri înălțime și până la giganții Adansonia grandidieri, cel mai mare dintre baobabii endemici ce poate atinge 30 de metri înălțime. Aleea Baobabilor se află la începutul aventuroasei șosele ce duce la Tsingy de Bemahara și este una dintre cele mai memorabile imagini din Africa.


6)    Lemurienii. Cunoscuți mai bine ca și personaje de desene animate, lemurienii sunt primate simpatice de mărimi reduse ce populează exclusiv pădurile Madagascarului. În prezent au fost descoperite aproximativ 100 de specii. În fiecare an mai dispar specii dar tot așa biologii descoperă specii noi sau crezute dispărute.  Locuiesc spații foarte diverse cum ar fi păduri uscate, spinoase, tropicale, pe munți și plaje și chiar pe vârfurile țepoase de la Tsingy! Deși majoritatea sunt sălbatice, fac pe fotomodele minunate pentru poze de Oscar. 


7)    Plaje idilice, de pus pe cărți poștale. Apă turcoaz, nisip alb, palmierii ce se apleacă să sărute marea și alte clișee – le poți întâlni pe toate în Madagascar. Și din când în când le poți avea doar pentru tine! Nu e paradisul all-inclusive, dar cu siguranță vei descoperi locuri absolut fabuloase!


8)    Primești recunoașterea de aventurier adevărat. Te-ai dat la viața ta pe tiroliană, te-ai aruncat din avion cu parașuta sau ai dat 100% din tine la cel mai sălbatic rafting? Ei bine, toate acestea nu există în Madagascar. Dar abia după ce ai parcurs cu voioșie (și resemnare) șosele sale nebune pentru a ajunge în locuri uitate de civilizație te poți numi cu adevărat aventurier!
9)    Măcar o dată în viață merită să mergi într-un loc în care tabelul de afișare al zborurilor de pe aeroport să fie o tablă albă pe care se completează informațiile cu markerul de mână. Dacă nu ai nimerit acolo, poate ai șansa să fii omul ce ajunge primul la aeroport, înaintea staff-ului, stewardeselor, piloților sau a femeii de serviciu. 


10)    Turiști puțini. Madagascarul nu se află încă pe ruta clasică a turismului. Ce-i drept, infrastructura este cam precară, hoteluri decente au doar în anumite locuri, ce trebuie rezervate cu anticipație. Dar merită să experimentezi toate astea pentru o trăire cu adevărat autentică. Chiar și puținii turiști ce o vizitează se rezumă la locurile cel mai ușor de ajuns, lăsând practic neexplorat restul insulei –  perfect pentru aventurierul din tine!

 

 

 

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Madagascar!

bottom of page