DE CE SĂ ALEGI MAROC CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Cu siguranță, multe poveÈ™ti din 1001 de nopÈ›i s-ar putea petrece aici. Arhitectura È™i decoraÈ›iunile islamice ajung la perfecÈ›iune în acest spaÈ›iu. O dantelărie în piatră sau lemn care te uluieÈ™te la fiecare palat, moschee sau È™coală islamică pe care o întâlneÈ™ti.
Maroc este pentru mulÈ›i prima experiență în afara Europei, poate datorită faptului că este poarta europeană de intrare în Africa È™i pentru că este o È›ară foarte primitoare. Aceasta ascunde comori extraordinare culturale, arhitectonice, istorice È™i naturale.
Teritoriu cucerit de arabi în secolul VIII È™i islamizat, Magreb-ul, aÈ™a cum au numit aceÈ™tia vestul Africii, s-a bucurat pe perioada medievală de o vastă influență. Marocanii au fundat dinastii È™i chiar au ajuns să conducă imperii, controlând inclusiv sudul Spaniei È™i Africa sub-sahariană. DeÈ™i europenii erau pe poziÈ›ii pentru a putea obÈ›ine cât mai multe beneficii È™i au privit cu mult interes această È›ară încă din secolul XIX, abia în 1912 reuÈ™esc să transforme Marocul în protectorat francez, intrând parÈ›ial È™i sub tutela Spaniei. În 1956 îÈ™i declară independenÈ›a față de ambele puteri.
De atunci Marocul este monarhiei, fiind condusă de către un rege, în prezent Mohammed VI. Acesta a susÈ›inut democratizarea țării È™i are o prezență largă în viaÈ›a publică È™i economică, dezvoltând multe proiecte de infrastructură a țării.
TotuÈ™i, sub aparenta modernitate există o cultură profundă ce se schimbă cu greu, cultură ce are o influență majoră asupra vieÈ›ii de familie È™i a societății în general. Dar poate acesta este farmecul Marocului pe care merită cu prisosință să-l descoperi.

10 MOTIVE SÄ‚ CÄ‚LÄ‚TOREȘTI ÎN MAROC!
1. Cu siguranță, multe poveÈ™ti din 1001 de nopÈ›i s-ar putea petrece aici. Arhitectura È™i decoraÈ›iunile islamice ajung la perfecÈ›iune în acest spaÈ›iu. O dantelărie în piatră sau lemn care te uluieÈ™te la fiecare palat, moschee sau È™coală islamică pe care o întâlneÈ™ti.
2. DeÈ›ine câteva dintre cele mai frumoase È™i pitoreÈ™ti oraÈ™e africane, unele ce au fost cândva chiar oraÈ™e imperiale; înfrumuseÈ›ate cu ziduri falnice de cetate È™i palate. Cine nu a auzit de Marrakech, preferat de Yves Saint Laurent È™i alte personalități europene, sau n-a rămas fascinat de capitala spirituală a țării, Fez? Poate te vei îndrăgosti de romanticul Essaouira, ce străjuieÈ™te È™i acum malul Atlanticului? Preferatul nostru este Chefchouen, unde pur È™i simplu te pierzi într-o mare de albastru.
3. Are o cultură milenară È™i mai multă istorie decât poÈ›i învăța pe repede înainte; pe aici au trecut fenicienii, romanii, arabii, francezii, spaniolii. După trei mii de ani de istorie n-au rămas decât arabii È™i berberii, locuitorii ancestrali ai acestui pământ. Mai mult decât o filă în cartea de istorie, istoria vie a Marocului se desfășoară chiar în faÈ›a ta, prin fiecare om ce îÈ›i trece calea.
4. Berberii, cei mai vechi locuitori ai Marocului reprezintă populaÈ›ia majoritară a zonei rurale din Maroc, unde viaÈ›a tradiÈ›ională a rămas neschimbată de sute de ani. Oamenii trăiesc din agricultură È™i creÈ™terea animalelor È™i se folosesc foarte puÈ›in de binefacerile modernității. Femeile îÈ™i dospesc singure pâinea, au grijă de întreÈ›inerea casei È™i de animale, iar bărbaÈ›ii muncesc pământul. DeÈ™i atrag turiÈ™tii ca un magnet, aceÈ™tia sunt din păcate È™i cei mai lipsiÈ›i de oportunități oameni ai țării.
5. Dai ochii cu Sahara, o enormă mare de nisip atât cât È›ine orizontul. Ai ocazia să devii vremelnic călător nomad pe spinarea unei cămile. AsfinÈ›itul È™i răsăritul saharian È›i se vor întipări în minte È™i în suflet.
6. Marocul îÈ›i bucură sufletul È™i aparatul foto cu peisaje divine - că te bucuri de Atlantic, de faimoÈ™ii munÈ›i Atlas, de oaze în deÈ™ert sau canioane, totul este un caleidoscop natural reuÈ™it!
7. Îi musai să te pierzi pe străzile întortocheate ale medinelor. Medina este sufletul oricărui oraÈ™ tradiÈ›ional marocan È™i locul unde se naÈ™te ziua. Este partea cea mai veche a urbei, protejată de ziduri protectoare unde descoperi fântâni, palate, moschei È™i madrase (È™coli islamice). Aici găseÈ™ti si multe souk-uri (bazaruri) ce vând aproape orice de la îngheÈ›ată la fond de ten È™i chiar obiecte de uz casnic, bineînÈ›eles nelipsite fiind suvenirurile È™i obiectele din piele.
8. PoÈ›i alege, dintre sute de riad-uri, unul care să È›i se potrivească. Riad-urile sunt mici palate sau vile tradiÈ›ionale transformate în hoteluri È™i case de oaspeÈ›i. DecoraÈ›iile tipic marocane de la sticlele de È™ampon la recipientele pentru micul dejun cât È™i fântâna tradiÈ›ională din mijlocul curÈ›ii interioare, sunetul liniÈ™tii îÈ›i vor înfrumuseÈ›a cu siguranță È™ederea pe aceste meleaguri.
9. Trebuie să vezi cu ochii tăi impresionantele vopsitorii de piele de la Fez. Ai să cam strâmbi din nas (nu miroase a flori de primăvară), dar ceea ce vei vedea îÈ›i va rămâne întipărit mereu pe retină. Se pare că primii vopsitori au trudit aici chiar de la fondarea oraÈ™ului È™i au reuÈ™it să se menÈ›ină în acelaÈ™i loc în ciuda amenințării modernității È™i a proiectelor de reducere a poluării. Produsul final îl vei vedea în multe magazine la tot pasul prin medina.
10. E liber la shopping! DeÈ™i dorim să ne È›inem tururile pe cât posibil shopping free, souk-urile sau bazarurile locale atrag pe oricine ca un magnet. Dacă este vorba de obiecte din piele, ulei de argan în diferite forme, lămpi strălucitoare ce te atrag în întunericul nopÈ›ii, obiecte din alamă sau cutii misterioase armonios meÈ™teÈ™ugite în lemn, cu siguranță e ceva È™i pentru tine acolo!
Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Maroc!