top of page

DE CE SĂ ALEGI MAROC CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Ziua 10_Essaouira.jpg

Cu siguranță, multe povești din 1001 de nopți s-ar putea petrece aici. Arhitectura și decorațiunile islamice ajung la perfecțiune în acest spațiu. O dantelărie în piatră sau lemn care te uluiește la fiecare palat, moschee sau școală islamică pe care o întâlnești.

Maroc este pentru mulți prima experiență în afara Europei, poate datorită faptului că este poarta europeană de intrare în Africa și pentru că este o țară foarte primitoare. Aceasta ascunde comori extraordinare culturale, arhitectonice, istorice și naturale.  
Teritoriu cucerit de arabi în secolul VIII și islamizat, Magreb-ul, așa cum au numit aceștia vestul Africii, s-a bucurat pe perioada medievală de o vastă influență. Marocanii au fundat dinastii și chiar au ajuns să conducă imperii, controlând inclusiv sudul Spaniei și Africa sub-sahariană. Deși europenii erau pe poziții pentru a putea obține cât mai multe beneficii și au privit cu mult interes această țară încă din secolul XIX, abia în 1912 reușesc să transforme Marocul în protectorat francez, intrând parțial și sub tutela Spaniei. În 1956 își declară independența față de ambele puteri. 
De atunci Marocul este monarhiei, fiind condusă de către un rege, în prezent Mohammed VI. Acesta a susținut democratizarea țării și are o prezență largă în viața publică și economică, dezvoltând multe proiecte de infrastructură a țării. 
Totuși, sub aparenta modernitate există o cultură profundă ce se schimbă cu greu, cultură ce are o influență majoră asupra vieții de familie și a societății în general. Dar poate acesta este farmecul Marocului pe care merită cu prisosință să-l descoperi. 

Ziua 4_Chefchouen.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN MAROC!

1.    Cu siguranță, multe povești din 1001 de nopți s-ar putea petrece aici. Arhitectura și decorațiunile islamice ajung la perfecțiune în acest spațiu. O dantelărie în piatră sau lemn care te uluiește la fiecare palat, moschee sau școală islamică pe care o întâlnești. 


2.    Deține câteva dintre cele mai frumoase și pitorești orașe africane, unele ce au fost cândva chiar orașe imperiale; înfrumusețate cu ziduri falnice de cetate și palate. Cine nu a auzit de Marrakech, preferat de Yves Saint Laurent și alte personalități europene, sau n-a rămas fascinat de capitala spirituală a țării, Fez? Poate te vei îndrăgosti de romanticul Essaouira, ce străjuiește și acum malul Atlanticului? Preferatul nostru este Chefchouen, unde pur și simplu te pierzi într-o mare de albastru.


3.    Are o cultură milenară și mai multă istorie decât poți învăța pe repede înainte; pe aici au trecut fenicienii, romanii, arabii, francezii, spaniolii. După trei mii de ani de istorie n-au rămas decât arabii și berberii, locuitorii ancestrali ai acestui pământ. Mai mult decât o filă în cartea de  istorie, istoria vie a Marocului se desfășoară chiar în fața ta, prin fiecare om ce îți trece calea.


4.    Berberii, cei mai vechi locuitori ai Marocului reprezintă populația majoritară a zonei rurale din Maroc, unde viața tradițională a rămas neschimbată de sute de ani. Oamenii trăiesc din agricultură și creșterea animalelor și se folosesc foarte puțin de binefacerile modernității. Femeile își dospesc singure pâinea, au grijă de întreținerea casei și de animale, iar bărbații muncesc pământul. Deși atrag turiștii ca un magnet, aceștia sunt din păcate și cei mai lipsiți de oportunități oameni ai țării. 


5.    Dai ochii cu Sahara, o enormă mare de nisip atât cât ține orizontul. Ai ocazia să devii vremelnic călător nomad pe spinarea unei cămile. Asfințitul și răsăritul saharian ți se vor întipări în minte și în suflet.


6.    Marocul îți bucură sufletul și aparatul foto cu peisaje divine - că te bucuri de Atlantic, de faimoșii munți Atlas, de oaze în deșert sau canioane, totul este un caleidoscop natural reușit!


7.    Îi musai să te pierzi pe străzile întortocheate ale medinelor. Medina este sufletul oricărui oraș tradițional marocan și locul unde se naște ziua. Este partea cea mai veche a urbei, protejată de ziduri protectoare unde descoperi fântâni, palate, moschei și madrase (școli islamice). Aici găsești si multe souk-uri (bazaruri) ce vând aproape orice de la înghețată la fond de ten și chiar obiecte de uz casnic, bineînțeles nelipsite fiind suvenirurile și obiectele din piele. 


8.    Poți alege, dintre sute de riad-uri, unul care să ți se potrivească. Riad-urile sunt mici palate sau vile tradiționale transformate în hoteluri și case de oaspeți. Decorațiile tipic marocane de la sticlele de șampon la recipientele pentru micul dejun cât și fântâna tradițională din mijlocul curții interioare, sunetul liniștii îți vor înfrumuseța cu siguranță șederea pe aceste meleaguri. 


9.    Trebuie să vezi cu ochii tăi impresionantele vopsitorii de piele de la Fez. Ai să cam strâmbi din nas (nu miroase a flori de primăvară), dar ceea ce vei vedea îți va rămâne întipărit mereu pe retină. Se pare că primii vopsitori au trudit aici chiar de la fondarea orașului și au reușit să se mențină în același loc în ciuda amenințării modernității și a proiectelor de reducere a poluării. Produsul final îl vei vedea în multe magazine la tot pasul prin medina.


10.    E liber la shopping! Deși dorim să ne ținem tururile pe cât posibil shopping free, souk-urile sau bazarurile locale atrag pe oricine ca un magnet. Dacă este vorba de obiecte din piele, ulei de argan în diferite forme, lămpi strălucitoare ce te atrag în întunericul nopții, obiecte din alamă sau cutii misterioase armonios meșteșugite în lemn, cu siguranță e ceva și pentru tine acolo!

 

 

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Maroc!

bottom of page