top of page

DE CE SĂ ALEGI NICARAGUA CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Ziua 9_Ometepe Island.jpg

Nicaragua iti ofera o experienta vulcanica la propriu, în care poti descoperi atmosfera veselă și neprotocolară a Americii Centrale, poti face baie pe ambele laturi ale istmului ce unește cele două Americi sau sa te dai cu placa pe vulcan și privești în măruntaiele de foc ale pământului.

Nicaragua este cea mai mare țară de pe istmul Americii Centrale dar puțin populară pentru turismul de masă, ce nu poate fi decât un avantaj. 
Capitala sa este Managua, cel mai mare oraș din țară și al treilea oraș ca mărime din America Centrală. De obicei este locul unde turiștii vin și pleacă, dar nu rămân niciodată. 
Istoria locală nu diferă mult de ale altor state din America Latină: populația indigenă din vremuri imemoriale a fost cucerită de spanioli în secolul XVI și apoi noul popor creat obține independența de Coroana Spaniolă la 1821. Partea caraibiană a Nicaraguăi - Coasta Mosquito-  a avut o istorie oarecum separată de restul țării, deoarece a fost colonizată de către britanici și adăugată în mare parte la Nicaragua după 1860. De la independență încoace Nicaragua a trecut prin mai multe perioade de neliniște politică, revolte, dictatură, ocupare și crize fiscale, având faima de a fi  o țară destul de ”rebelă”.  
Nicaragua se bucură de o populație etnică diversă cu rădăcini europene, africane, asiatice și binențeles indigene. Deși limba dominantă este spaniola, pe Mosquito Coast se vorbesc limbi indigene și engleza. Melanjul acesta a dat naștere unei diversități folclorice, gastronomice, muzicale și culturale deosebite ce fac din Nicaragua o destinație surprinzătoare. 
Nicaragua este țara vulcanilor (înregistrând 19 de astfel de locuitori) și a lacurilor, deține cea de-a doua pădure tropicală ca mărime din Americi și are ieșire atât la Oceanul Pacific, cât și la Marea Caraibelor, și este o frumoasă surpriză pentru oricine îi trece pragul. De multe ori Nicaragua este ignorată pe piața turistică sau anexată discret la un program de Costa Rica, ca să pară mai bogat. Dar cu siguranță există destule motive pentru a descoperi pe îndelete Nicaragua.

Ziua 12-13_Big Corn.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN NICARAGUA!

1)    Masaya, Masaya, Masaya! Există în toată lumea doar 8 lacuri de lavă – un spectacol absolut fabulos, de parcă te-ai uita în măruntaie iadului – iar cu siguranță cel mai accesibil din toate punctele de vedere este nestemata Nicaraguai. Ceilalți vulcani se află în Congo, Etiopia, Vanuatu, Hawaii, Insulele South Sandwich și în Antarctica. Poți să mergi practic până unde se termină harta sau să dai nas în nas cu un război, astfel încât frumoasa Masaya este cea mai ușoară, accesibilă și ieftină opțiune de a te uita în sufetul unui vulcan. 
2)    Deține două din puținele orașe coloniale ale Americii Centrale: Leon și Granada, amândouă foste capitale, amândouă într-o competiție culturală eternă. Străzi vesele îți prezintă clădiri colorate divers, mânăstiri vechi și catedrale impunătoare. 
3)    Poți să faci volcano–boarding pe Cerro Negro. Este una dintre cele mai inedite aventuri pe care le poți realiza oricând în această viață iar CNN a pus-o pe lista celor 50 de lucruri trăsnite pe care poți să le faci în această viață. În traducere, poți să folosești un vulcan activ pe post de tobogan. Un australian pe nume Darryn Webb a studiat situația, a încercat mai multe obiecte pentru a vedea care este cel mai rapid și distractiv vehicul ca să navighezi pe coasta vulcanului, cum ar fi o masă, o saltea și alte obiecte până când a creat obiectul perfect pentru această activitate: o placă ”zburătoare”. În funcție de abilitate și noroc, poți atinge 30, 40 sau chiar 50 de kilometri pe oră. Recordul îl deține o fată ce a reușit să alerge cu 87 kms pe oră, cu pulsul peste 100. Cei care practică de obicei acest sport își doresc să lucreze la un prototip mai bun, pentru a depăși această viteză.
4)    Pentru vibe-ul și atmosfera locală. Nicaragua îți dă pur și simplu o stare de bine! Deși a trăit multă revoluție, dictatură și sărăcie, aceste traume nu brăzdează chipul locuitorilor săi, ei părând a fi mereu plini de viață. Deși destinații superbe în sine, atât Panama cât și Costa Rica afișează o abia percepută influență americană, ce nu se simte în Nicaragua. Ea pare că a rămas cumva într-un trecut nedefinit, în care însăși timpul nu mai curge. 
5)    Are un caracter... vulcanic. Nu e de mirare, deoarece este acasă pentru 19 vulcani. Oriunde privești, dai peste unul. Am menționat până acum particularitățile unice ale vulcanilor Masaya și Cerro Negro, dar putem enumera și alți vulcani la fel de impresionanți. Cum ar fi cei doi vulcani ce formează superba insulă Ometepe, de pe lacul Nicaragua, Concepcion si Madera, vulcanul Telica ce îți oferă priveliști spectaculoase la apus, vulcanul San Cristobal ce este mereu o imagine de carte poștală. Dacă vrei, poți să te și scufunzi în craterul unui vechi vulcan!
6)    Are plaje de vis atât la Oceanul Pacific, ce oferă apusuri de soare spectaculoase, atmosferă chill și un paradis pentru pasionații de surf și valuri, cât și la Marea Caraibelor ce oferă insule cu nisip fin alb și ape turcoaz, așa cum sunt Insulele Corn. 
7)    Natura este în continuare foarte diversă, oferind munți, lacuri (Lacul Nicaragua este cel mai mare lac din America Centrală), junglă cu vegetație luxuriantă și faună sălbatică și chiar un superb canion recent descoperit, unde e posibil să fii doar tu și ghidul!
8)    Nicaragua este o destinație autentică, fără doar și poate. Revoltele din 2018 au lăsat economia țării fără prea mulți turiști și definită ca o țară de evitat, deși este surprinzător de sigură și de prietenoasă (poate doar cu excepția capitalei). Te transformă dintr-un turist în călător. Nicaragua a fost mulți ani un secret bine păzit de călătorii aventurieri, backpackeri și oamenii care nu voiau să meargă pe drumul bătut. 
9)     Este o țară care îți oferă doza de aventură, cultură și lux la un preț mai mic decât multe alte locuri din lume. Cu ceva mai mulți bani, te poți bucura de hoteluri în clădiri coloniale sau vechi mânăstiri. 
10)    Oamenii și ospitalitatea lor. Atunci când poți evalua bunătatea și disponibilitatea oamenilor de a te ajuta fără să câștige nimic din asta, și vezi că te tratează cu respect, prietenie și considerație, știi că ai ajuns la locul potrivit. Un astfel de loc este Nicaragua, cu oameni care te întâmpină ca și cum și-ar fi revăzut un prieten drag. 

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Nicaragua!

bottom of page