top of page

DE CE SĂ ALEGI NOUA ZEELANDĂ CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?

Cover Destinatii.jpg

Noua Zeelandă  este una dintre țările pe care le găsim ”la capătul lumii”. Practic Aotearoa este cea mai izolată bucată de pământ ce nu aparține pământurilor înghețate iar cele mai apropiate teritorii sunt la cel puțin 2000 de kilometri distanță. 

Toți cei ce îi calcă pragul se îndrăgostesc de ea. Cum ar fi putut simți altfel, când această țară fantastică ce este un paradis pentru orice ai putea să-ți dorești.

Noua Zeelandă  este una dintre țările pe care le găsim ”la capătul lumii”. Practic Aotearoa este cea mai izolată bucată de pământ ce nu aparține pământurilor înghețate. Când neozelandezii vor să plece în vacanță în străinătate, cei mai apropiați vecini sunt Fiji, Noua Caledonie și Australia. Ca de la București la Paris. Este compusă din 2 insule pe care le vom numi Insula de Nord și Insula de Sud și alte insulițe mai mici.

Datorită faptului că era atât de izolată, Noua Zeelandă a fost ultima fâșie mare de pământ colonizată de către oameni, polinezienii ajungând aici în urmă cu aproximativ 700 de ani. La un moment dat, aceasta a devenit colonie a Imperiului Marii Britanii. De aceea, populația acestei țări este cultural diversă, fiind un melanj între descendenți europeni (majoritatea), indigeni maori și samoani, inclusiv o importantă populație asiatică.

Noua Zeelandă este o țară recunoscută pentru bunăstarea sa și o destinație de vis a unui imigrant (doar că este un pic prea departe), fiind cea mai industrializată și importantă economie din Pacificul de Sud. Noua Zeelandă face parte din Commonwealth și o recunosc pe Elisabeta a II-a ca și regina lor, dar puterea politică este deținută de primul ministru.

Ziua 9_Punakaiki Glow Worms.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN NOUA ZEELANDĂ!

  1. Niciodata nu vei fi mai tânăr, mai frumos în poze, mai tolerant cu orele de zbor, mai in putere ca acum pentru a merge atât de departe iar Noua Zeelandă merită toate eforturile! Noua Zeelandă se află la 2000 de kilometri distanță de cel mai apropiat uscat și la mai mult de 17000 kilometri de casă, asta dacă locuiești în Europa. 

  2. Peisajele. Munți înalți și înzăpeziți, plaje de vis, formațiuni specifice. Diversitatea și unicitatea reliefului intr-un spatiu atat de restrans este incredibilă și extrem de variată! Aproape o treime din teritoriu se află sub protecția unui parc național. Noua Zeelanda oferă locuri și peisaje incredibile – e păcat să o împachetezi în câteva zile și să o anexezi unui circuit de Australia; Acest motiv s-ar putea transforma în 1001 motive de vizită!

  3. Ai ocazia să descoperi cultura maori, locuitorii originali ai Noii Zeelande ce au migrat aici din alte părți din Polinezia. Ei reprezintă astăzi 7% din populație dar au o influență importantă în artă, sculptură, dansuri, oratorie și tatuaje. Tatuajele maori sunt intrinsec legate de identitatea lor, arătând statutul social și prestigiul deținătorului.  

  4. Arachnocampa luminosa  - a.k.a. viermii strălucitori. De fapt, aceștia nu sunt viermi ci larve ale unor insecte asemănătoare cu țânțarul, ce se hrănesc cu insecte mai mici. Trăiesc în peșteri, păduri și alte locuri întunecate. Doar pe aceste insule și sporadic în Australia se poate admira această specie deosebită ce produce un spectacol extraordinar de bioluminescență prin lumina naturală pe care corpul lor o emit. Este ca și cum ai avea deasupra capului un cer plin cu stele verzi-albastre.

  5. E Mecca noastră - a aventurierilor! Aici se află Capitala Mondială a Aventurii: trekkingul, raftingul, rapellingul, ziplineningul, helicopteringul (acest termen l-am inventat-o noi) par a fi treburi de fiecare zi, intrând în energia normală a lucrurilor. Sunt puține țări dedicate trup și suflet aventurii așa cum este aceasta. Aici s-a inventat bungee-jumpingul, joggingul, zorbingul și jetboardul, printre altele. Probabil viața frumoasă și natura de Oscar i-a însuflețit pe acești oameni în căutarea de moduri cât mai plăcute de a profita de ele. 

  6. Să cunoști un ghețar tropical! Ghețarii sunt de fapt niște râuri de gheață, formate atunci când zăpada transformată în gheață este mai multă decât gheața ce se topește. Cei mai mulți ghețari se formează în zone muntoase sau în regiunile polare, înconjurați de fenomene meteo puțin prietenoase. În Noua Zeelanda ghețarii Fox și Franz Joseph sunt singurii ghețari ce conviețuiesc într-un spațiu tropical și se află la puțini kilometri de ocean. Franz Josef își începe existența la mai mult de 3000 metri, dar coboară vertiginos și în doar câțiva kilometri ajunge la 300 de metri deasupra mării, unde este înconjurat de plante tropicale. Ca să adăugăm mai multă adrenalină, singura formă de a ajunge pe ghețar este cu elicopterul!

  7. Fenomene geotermale unice. Noua Zeelandă deține fenomene geotermale spectaculoase, cum ar fi geysere, cratere vulcanice, izvoare colorate, nămol fierbător, izvoare termale și fumarole. Cel mai faimos fenomen pare a fi ”Piscina cu Șampanie”, pe care Tripadvisor l-a catalogat ca unul dintre cele mai suprarealiste locuri pe care le poți vizita pe pământ.

  8. Privește Cerul devine mai mult decât un slogan. Noua Zeelandă deține singura rezervație internațională pentru pasionații de astronomie: Aoraki Mackenzie International Dark Sky Reserve unde poluarea de lumină este strict controlată. Aici poți număra un miliard de stele. Este una dintre cele opt rezervații de acest gen din lume și singura ce se află în emisfera sudică.

  9. Să vezi un kiwi, pasărea națională a kiwi-lor. Având în vedere că Noua Zeelandă s-a desprins de Australia în urmă cu 85 de milioane de ani în urmă, acest teritoriu ne oferă flora și fauna ce nu există în natură altundeva pe pământ.

  10. Pentru orașele sale încântătoare și cosmopolite. Aici se află cea mai sudică capitală a lumii, Wellington, un oraș plin de caracter, cu o viață de noapte vibrantă, galerii de artă și cafenele. Foarte popular este orașul Queenstown de pe Insula de Sud, ce deține o energie debordantă, vârfuri semețe, un lac spectaculos dar și străzi pietonale ticsite de magazine și restaurante. Christchurch a renăscut din cenușă după două cutremure și este unul dintre orașele preferate pentru atmosfera sa prietenoasă. Orașul Velelor, cum este numit cel mai populat oraș al națiunii, Auckland, oferă o destinație urbană încântătoare, la o jumătate de oră de plaje de vis și cărări de trekking.  Sunt cele mai bune ocazii să te apropii de spiritul prietenos și expansiv al neozeelandezilor.

 

 

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Noua Zeelanda!

bottom of page