top of page

DE CE SĂ-ȚI FACI VACANȚA ÎN SRI LANKA?

Cover Sri Lanka.jpg

O insulă de doar 65000 km2, Sri Lanka este un magazin universal de travel ce oferă ceva special fiecărui călător ce alege această destinație. Sri Lanka este o altă variantă a Raiului pe pământ - un paradis verde presărat cu plantații de ceai, râuri, dealuri și plaje din broșurile exotice ale agențiilor de turism. Sri Lanka este locul în care pur și simplu, te simți fericit!

Numită și Perla Oceanului Indian, timp de secole a sedus călătorii cei aventuroși cu promisiunea de a descoperi mirodenii și comori. Marco Polo credea că este cea mai frumoasă insulă de mărimea ei de pe glob și puțini ar fi capabili să-l contrazică. Chiar și cei ce nu i-au călcat niciodată pragul au rămas cumva ademeniți de renumele și frumusețea legendară a Ceylon-ului. Geografii au rămas vrăjiți de lacrima ce se prelinge de pe coasta Indiei iar englezii au dat norocului un alt nume, serendipity, ce provinea din numele persan al Sri Lankăi, Serendip.

Sri Lanka este unul dintre teritoriile cele mai vechi ce menține tradiția budistă theravada. Dincolo de minunatele vestigii arheologice pe care le putem admira, acest fapt oferă insulei și un caracter specific. Sri Lanka este pătrunsă de spiritul budist iar toate lucrurile se desfășoară cu zâmbetul pe buze și cu relaxare.

Sri Lanka este tărâmul unde dispar grijile. Poți lenevi la malul mării, la umbra unui palmier sau încerca diferitele variante ale unui masaj ayurveda. Este locul în care te simți bine cu tine și cu tot ce te înconjoară.

Ziua 6_Podul cu nouă arcuri, Ella.jpg

10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN SRI LANKA!

  1. Pentru plajele ei. Sri Lanka este o insulă înconjurată de apele Oceanului Indian și separată de India prin strâmtoarea Palk și deține mai mult de 1700 de kilometri de coastă, presărate cu plaje de vis cu nisip fin și palmieri ce se apleacă să se oglindească în mare. Plajele au caracteristici diverse cum ar fi Bentota sau Unawatuna, preferate de turiști și hotelieri, plaje pline de viață cum ar fi cea de la Mirissa, plaje unde observăm pescuitul tradițional pe stâlpi și plaje idilice frecventate de mai puțini turiști dar pe care sigur le poți transforma oricând în cărți poștale.

  2. Pentru plantațiile de ceai de un verde crud senzațional. Este greu de explicat emoția ce te cuprinde când te vezi înconjurat de acel verde și senzația de fericire pe care ți-o inspiră! Mai ales când acestea sunt binecuvântate cu căderi de ape și forme de relief de basm. Cum ar fi să te plimbi pe una dintre cele mai spectaculoase rute feroviare din lume sau să-ți bei ceaiul de la terasa hotelului tău șic, înconjurat numai de plantații de ceai? Mai mult de 180000 de hectare din teritoriul insulei este ocupat de plantații de ceai iar Sri Lanka este considerată una dintre cele mai bune regiuni din lume pentru cultivarea acestei plante, ceaiul Ceylon fiind un fel de Ferrari al ceaiurilor.

  3. Să cunoști o istorie milenară. Dacă India este mai veche decât istoria, la fel este și Sri Lanka. Prima data este menționată în epopeea Ramayana ce ne povestește despre cucerirea insulei de către India din timpuri imemoriale. În cele mai vechi momente din istoria sa este legată cultural de sudul Indiei, folosind aceleași tehnologii și credințe. Apoi în secolul VI î.C. un prinț legendar alungat din Bengal devine întâiul rege al Insulei, precursor al altor 188 regi ce-l vor urma. De asemenea, o trăsătura definitorie a acestei națiuni este importată tot din India: budismul, pe care îl putem simți și recunoaște oriunde pe insulă. Istoria a rămas scrisă în piatră iar tu o vei putea descifra în triunghiul cultural al Sri Lankăi în fosta capitală Polonaruwa, la templele de la Dambulla, în Kandy sau chiar la faimoasa rocă de la Sigiriya. Îți recomand atunci când îți vei face selfie să nu stai niciodată cu spatele la Buddha!

  4. Sri Lanka este o țară diferită de India, separată de o istorie și de o strâmtoare și ar fi de-a dreptul scandalos să le considerăm la fel, cu toate influențele importate din cultura indiană. Cu toate acestea, am îndrăzni să spunem că dacă te fascinează India, dar nu ai curajul să îi calci pragul, ”datorită” publicității cu care este înconjurată, ai putea să începi explorarea acestei părți de lume cu Sri Lanka, pentru a prinde gustul ”culorii locale”. E o introducere  mult mai ”soft” în acest peisaj asiatic doar aparent asemănător! Sri Lanka este o țară budistă, mai calmă și mai liniștită decât India. 

  5. Sri Lanka este un paradis și viața sălbatică de pe insulă este surprinzătoare. Parcurile sale naționale oferă un refugiu pentru ursuleți leneși, căprioare, bivoli, șacali, macaci, languri, iepuri, mistreți, manguste, diverse rozătoare, pisici sălbatice inclusiv timidul leopard. În apele teritoriale ale Sri Lankăi se află balene albastre, cașaloți, balene cu cocoașă, balena lui Bryde, delfini și broaște țestoase. Dacă ai noroc, poți vedea și un rechin-balenă, care este mereu cel mai mare premiu pentru iubitorii de explorări subacvatice.

  6. Dacă tot am adus vorba de țestoase, Sri Lanka este unul dintre locurile în care poți să vezi un spectacol unic al naturii: depunerea ouălor și ecloziunea puilor de țestoase. Pe acest teritoriu vin să-și lase urmașii cinci dintre cele șapte specii de țestoase marine existente în lume: țestoasa verde (chelonia mydas), țestoasa olive ridley (lepidochelys olivacea), hawksbill (eretmochelys imbricata), leatherback (dermochelys coriacea) și loggerhead (caretta caretta), ultimele două având o lungime mai mare de doi metri. Am avut norocul extraordinar de a participa în câteva rânduri la depunerea de ouă și ieșirea puilor de broască țestoasă din ouă. Nu se poate explica sentimentul acela ce te cuprinde când vezi o mică armată de țestoase ce le poți cuprinde cu totul într-una din palmele tale îndreptându-se spre mare, cu un curaj extraordinar, fără altă protecție decât voința divină, acolo unde le așteaptă un drum plin de primejdii. Nu mai mult de una din 1000 de țestoase ajung la maturitate, în cel mai fericit caz. De aceea țestoasa probabil este una dintre cele mai curajoase ființe de pe planetă.

  7. Este un paradis pentru scafandri. Cei 1700 de kilometri de coastă oferă oportunități fantastice de scuba diving și locații de talie mondială. După cum spuneam, ai șanse să te întâlnești cu un rechin-balenă, ce poate fi scufundarea vieții tale, sau chiar și cu o balenă albastră. Poți să admiri bancuri mari de pești, baracude, nudibranhii, peștele -scorpion, peștele-broască, pisici de mare sau țipari și să te bucuri de corali foarte frumoși. La Swami Rock poți să descoperi o lume acvatică captivantă cu zei hinduși de piatră ce au fost alungați de pe soclu. Și, dacă nimic din toate acestea nu te-au convins, Sri Lanka este paradisul pasionaților de epave, deținând cel puțin 120 de epave – unele vechi de trei secole, altele trecute prin primul sau al doilea război mondial și chiar mai recente. Nu e sentimentul că te uiți la National Geographic, ci că ochii tăi au devenit National Geographic.

  8. În Sri Lanka ai ocazia să stai în hoteluri boutique, super-șic și dichisite, în locații de vis (poate fi privind spre o plantație de ceai, spre munți sau chiar spre măreața rocă Sigiriya) la un preț pe care nu l-ai putea obține cu ușurință în alte părți.

  9. Este un loc extrem de potrivit de a beneficia de ayurveda, în orice formă ai prefera. Ayurveda este una dintre cele mai vechi școli de medicină holistică din lume ce consideră că trebuie să existe un echilibru între minte, corp și spirit. Aceasta a fost dezvoltată în India și are cel puțin 5000 de ani vechime. Scopul acestei filozofii a sănătății nu este să lupte cu boala, ci să susțină un stil de viață sănătos. De la masaje la produse și spitale ayurvedice ce se ocupă cu detoxifierea și cu tehnici de rejuvenare, ayurveda are ceva pentru fiecare. Dacă ai venit în vacanță și nu la rejuvenare ai putea să încerci ceva mai lejer – cum ar fi un masaj shirodhara – ce începe musai cu un masaj facial făcut de uleiul ce picură pe fruntea ta. Cine are fi crezut că poate fi atât de plăcut să fii năclăit în ulei?!

  10. Inconjurată de atâta viață marină, Sri Lanka este locul perfect pentru iubitorii de fructe de mare. Crabi, homari, creveți, stridii, calamari, ton și alte specii de pește pot ajunge pe farfuria ta în fiecare seară, fără să repeți prea mult meniul. Dacă nu ești un mare devorator de curry, îți recomand să specifici că dorești lighioana la grătar, deoarece există o probabilitate mare să ajungă pe masa ta înotând în sos!

Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Sri Lanka!

bottom of page