DE CE SĂ ALEGI VIETNAM CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?
Vei găsi o multitudine de imagini unice ce nu se regăsesc nicăieri altundeva pe planetă! Indochina este un concept complex, reprezentând granițele a trei țări. Deoarece acest spațiu a fost timp de milenii sub influenta culturii și civilizației Chinei și Indiei, două super-puteri ce au modelat totul în jurul lor, europenii au denumit acest teritoriu (pe care și l-au însușit ulterior pe post de colonie,) Indochina.
Când auzi vorbindu-se de Vietnam cu siguranță primele asociații din mintea ta leagă această țară de faimosul război cu Statele Unite și de celebrele pălării conice purtate de femei în imensele lanuri de orez sau vâslind pe ape liniștite.
Deși de pe hartă nu pare o țară foarte mare, Vietnam are aproximativ 1650 kilometri lungime de la nord la sud (cu 3444 kilometri de coastă), deține o populație de 95 de milioane (în 2022 vor atinge suta de milioane) și este acasă pentru 54 de grupuri etnice, ceea ce ne face să intuim diversitatea sa culturală și peisagistică. Dacă adăugăm și o istorie milenară frumos transcrisă în artă și o natură ce a dat viață unor reliefuri aparte, Vietnam este o destinație unică pe care trebuie să o explorezi măcar o dată în viață.
După douăzeci de ani de război și zece de sărăcie lucie, Vietnamul s-a lansat într-un șir de reforme economice ce au dus inclusiv la reconcilierea cu SUA și la un binemeritat loc 23 între economiile lumii, raportat la puterea de cumpărare (a 36 a economie a lumii în cifre absolute). Faptul că are o populație tânără (aproximativ 55% din populație aveau sub 35 de ani în 2019) nu poate decât să susțină economia pe termen lung.
În ciuda unui trecut tumultos, locuitorii țării apar în Top 5 cele mai fericite națiuni de pe Terra. De aceea fii sigur că te vor primi cu un zâmbet mare pe buze și te vor face să te simți ca acasă!
10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN VIETNAM!
1) Pentru imagini unice ce nu se regăsesc nicăieri altundeva pe planetă! Vietnam este singura țară în care poți vedea pălăriile vietnameze ieșind din nesfârșite lanuri de orez. Un obiect esențial pentru acest popor ce își valorează pielea albă ca pe un odor de preț, purtând pe lângă pălăria conică mânecă lungă și mânuși chiar și la 40 de grade, prezența acestora se reduce semnificativ de la an la an odată cu apariția alternativelor moderne și a profitului scăzut ce reiese din comercializarea acestora.
2) Să vizitezi orașele sale încântătoare cum ar fi Hue, Hanoi sau Hoi An. Hue a fost capitală imperială timp de aproximativ un secol și jumătate și conține vestigii importante pentru cultura și civilizația vietnameză cât și mausoleele diverșilor împărați. Hanoi este capitala Vietnamului, ce deține un centru istoric cu străduțe întortocheate pline de buticuri vesele cu suveniruri ce duc spre lacul Huan Kiem. Aici se află și Templul Literaturii, templu a lui Confucius și cea mai veche universitate din Vietnam, din secolul XI. Totuși orașul nostru preferat este de departe Hoi An, un oraș-bijuterie aflat pe malul râului Thu Bon, ce deține case tradiționale, galerii de artă, shopping pentru orice îți dorește inimioara și o atmosferă de poveste. Când se lasă seara, orașul se umple de lumina felinarelor tradiționale ce dau un aer feeric străduțelor din centru și de lumina lanternelor de hârtie ce sunt lăsate să curgă pe apă pentru a onora strămoșii. O plimbare cu barca pe canalele orașului la lăsarea serii va fi mereu una dintre amintirile tale preferate.
3) Chiar și dacă vii aici doar pentru a cunoaște istoria recentă a Vietnamului, ce a ajuns pe pagina tuturor ziarelor din secolul XX, tot merită efortul. În războiul din Vietnam s-au înfruntat Vietnamul de Nord, susținut de puterile comunist-socialiste și Vietnamul de Sud, ce era preferatul Vestului și al Statelor Unite. Războiul a durat aproape douăzeci de ani și s-a încheiat cu unificarea Vietnamului sub un regim comunist. Dincolo de orice ideologie politică sau geo-strategică, dacă ar fi să iau cu mine o singură învățătură din Vietnam ar fi despre dârzenia extraordinară a acestui popor ce a supraviețuit ani de zile în condiții incredibile, fiind bombardat până aproape de anihilare fără să renunțe sau să se predea vreodată. Cicatricile probabil au rămas, dar Vietnamul a renăscut din cenușă iar câmpurile impregnate cu napalm sunt astăzi productive și aduc Vietnamul bunăstare.
4) Pentru mâncarea vietnameză. Am aterizat prima dată în Vietnam după un an de India și mâncarea mi s-a părut extraordinară, am simțit altfel gustul ingredientelor! Mâncarea vietnameză folosește multe legume și fructe de mare, au supe minunate și este foarte variată. E posibil să devii dependent de spring rolls sau de sosul de soya. Ce-i drept, nu prea excelează la deserturi. Este probabil țara preferată pentru a degusta homari, pui sau pește pe marginea străzii! De multe ori, street food-ul chiar bate restaurantul! Iar pho, supa tradițională ce vine într-o varietate de sortimente este înregistrată chiar și în dicționarul Oxford.
5) Fructele din Vietnam au un gust extraordinar iar pe multe dintre ele nu le găsești decât în acest spațiu. În cazul în care nu faci descinderi dese pe la piață (deși ”piața” e aproape la orice colț de stradă din Vietnam) își vor face ele oricum loc la tine în farfurie la micul dejun de la hotel. Doar când mă gândesc la mangustan, rambutan, fructul dragonului, ochi-de-dragon deja imi plouă în gură. Bineînțeles se acompaniază cu mere și mango, guava, pomelo și fructul pasiunii. Dacă poți suporta mirosul, găsești si dorian la discreție...
6) Pentru atmosfera de după lăsarea serii, când strada devine chiar mai animată. Există piețe de noapte unde îți poți cumpăra tot felul de suveniruri, (farfurii lăcuite, tablouri, pălării vietnameze), fake-orice-este-produs-în-Vietnam cum ar fi Nike, Reebok, The North Face și orice altceva îți mai trece prin cap. Tot aici e posibil să nu reziști tentației unui homar suculent ce tocmai se frige pe grătar. Restaurantele sunt multe, pline de viață și nu de puține ori dai și peste o formație live. Bineînțeles, Vietnam e o țară foarte sigură și întoarcerea la hotel nu este niciodată o problemă.
7) Să explorezi cu piciorul tău împrejurimile orașelului Sapa, din nordul Vietnamului aflat la granița cu China. Acesta oferă imagini de neuitat cu lanuri terasate de orez și femei îmbrăcate în straie tradiționale. Turismul și-a lăsat urmele peste Sapa și nu se mai află pe drumul mai puțin bătut, dar totuși cu un mic efort te poți rupe de grupurile de turiști ca să ajungi în locuri pline de farmec doar ale tale, înconjurate de munți falnici și orezării.
8) Să explorezi, la bordul unei croaziere, superba zonă Halong Bay, monument UNESCO din 1984. Ne-am permite să îți sugerăm o abordare un pic diferită și să alegi un traseu mai puțin ”turistic” ca să petreci cel puțin două nopți în această zonă, pentru a te putea bucura pe deplin de răsăriturile, asfințiturile și plimbările printre curioasele fenomene carstice ce au apărut din neantul verde al mării.
9) Să te plimbi cu barca prin Delta Mekongului. Este fascinant să faci cumpărături la piața plutitoare, să ții evidența magazinelor de pe apă și apoi să te ascunzi pe canale puțin populate să te bucuri de vegetația luxuriantă și liniște. Delta Mekongului este și unul dintre cele mai importante ecosisteme economice ale țării, aportând jumătate din producția de pescuit și peste 70% din recolta de fructe din Vietnam.
10) Să urci pe acoperișul Indochinei ca să dai binețe celui mai înalt vârf, Fansipan cu o înălțime de 3143 m. Este doar la o aruncătură de băț de Sapa, și se poate urca aproape în întregime cu sistemul de telecabine de la Sun World, acest proces fiind urmat de parcurgerea unor sute de trepte, și gata, ești pe vârf! Deși principial nu sunt fanul imixtiunii prea mare a omului în sufletul naturii, peisajele oferite de telecabine sunt cel puțin spectaculoase. Dacă prinzi și asfințitul de soare, vei avea un sfârșit de zi epic! Imagini de vis îți oferă și sistemul de telecabine de la Banna Hills, de unde poți admira Podul de Aur cu ale sale două mâini ce îl susțin, una dintre cele mai simpatice construcții făcute de mâna omului în Vietnam în ultima sută de ani.
Hai să descoperi circuitul pe care l-am pregătit în Vietnam!