DE CE SĂ ALEGI IRAN CA DESTINAȚIE DE VACANȚĂ?
Iran, țara de origine a pisicilor, covoarelor și grădinilor persane este una dintre cele mai frumoase și surprinzătoare destinații de pe Planeta Pământ. Urmașa vechiului Imperiu Persan, unul dintre cele mai mari imperii ce au existat vreodată, Iranul a dăruit lumii o moștenire culturală trainică.
După ce a reprezentat timp de mai multe secole cea mai măreață putere a lumii, Persia a fost islamizată în secolul VIII. În loc să se simtă înfrânt, spiritul persan a triumfat și a adus lumii cei mai erudiți cărturari ai Epocii de Aur islamice. Le-au schimbat religia, nu și spiritul.
Soarta teritoriului persan s-a schimbat constant de-a lungul secolelor, crescând și descrescând sub patronajul diverselor imperii și căpetenii. Abia în secolul XX Iranul intră puternic în atenția puterilor mondiale. Nici nu ar fi surprinzător, având în vedere că Iranul stă pe un munte de aur negru. Iran deține 10% din rezervele cunoscute de petrol ale lumii și 15% din rezervele de gaz natural. Câteodată vei observa că petrolul e mai ieftin ca apa!
Ultimul șah al Iranului a făcut eforturi considerabile să modernizeze țara cu totul, în concordanță cu viziunea sa asupra lumii, dar nu a reușit întru totul și a fost alungat din țară odată cu declanșarea Revoluției islamice.
De atunci, Iran este o teocrație condusă de un lider suprem și în ciuda acestui fapt o țară foarte modernă în gândire. Religia dominantă este Islamul șiit (Iranul fiind țara cu cel mai mare procent de șiiți din lume). Are o populație majoritar tânără, ce este foarte conectată la internet, la modernitate și la lumea din jur.
10 MOTIVE SĂ CĂLĂTOREȘTI ÎN IRAN!
-
Sunt în topul celor mai ospitalieri oameni pe care i-am întâlnit în toate călătoriile mele, pe toate continentele, în oricare regim și în oricare moment al anului! Ospitalitatea se observă pe marginea străzii, într-un sat necunoscut unde nimeni nu vorbește vreo boabă de engleză sau pe străzile orașelor mari și cosmopolite. M-au invitat la ceai de fiecare dată, mi-au împărtășit viața lor, au avut grijă de călătorul rătăcit în orice moment și mi-au deschis casele și sufletul. Dacă ar fi să vizitezi această țară numai pentru ospitalitatea sa, vei fi răsplătit cu prisosință!
-
Iran are o arhitectură de-a dreptul fabuloasă! Nu e doar ”încă o moschee”, ci un monument de artă cu splendide decorațiuni de iți iau ochii. Dacă privim superbele moschei din Isfahan, Yazd, Kashan, Moschee Roz din Shiraz sau chiar enormul complex Imam Reza din Masshad -cea mai întinsă moschee din lume, în fiecare găsim ... Dumnezeirea. Merită să te și îmbrobodești pentru asta! La aceste opere de artă din vremuri apuse se adaugă surprinzătoarele construcții moderne din Teheran cum ar fi Turnul Milad (al șaselea ca mărime din lume) Podul Tabiat sau Turnul Libertății (Azadi Tower).
-
Munții din Iran. Nu sunt cei mai înalți din lume, dar au un farmec aparte. Zonele muntoase se împart între munții Zagros (cei mai lungi ai țării, fiind de fapt o prelungire a munților Caucaz) și Alborz, ce dăruiește capitala cu piste de schi pe timp de iarnă și un Damavand de urcat pe timp de vară. Cu 5609 m, Damavand este cel mai înalt vârf din Orientul Mijlociu și cel mai înalt vulcan din Asia. Drumurile de munte din Zagros îți oferă imagini de neuitat, sate izolate și chiar vremelnice întâlniri cu nomazii zilelor noastre, despre care am povestit aici . Poți să rămâi la localnici peste noapte într-un sat uitat de lume sau să urci în vârful Damavandului!
-
Deșertul. Iran e o țară foarte deșertică, iar deșertul apare sub mai multe forme și denumiri. Cel mai mare dintre ele este Dasht-e-Kavir, numit și Marele Deșert al Sării, în platoul central, unde există sute de kilometri de teritoriu arid. Sau cât vezi cu ochii. Apoi există deșertul Kalut, prima atracție naturală a Iranului ce a ajuns pe lista UNESCO. În Kalut s-au înregistrat și cele mai mari temperaturi de pe pământ ce au ajuns și la 70 de grade Celsius, fiind locul cel mai fierbinte de pe Terra. Kalut este spectaculos, deoarece conține formațiuni geologice cu totul speciale realizate de eroziunea vânturilor de-a lungul mileniilor și pare puțin de pe altă planetă.
-
Istorie cât pentru un continent. Cu siguranță ai auzit despre celebrul oraș antic Persepolis, o minune arhitectonică a Antichității ars la porunca lui Alexandru cel Mare. Persia nu este numai Persepolis - despre ingeniozitatea acestui popor se poate vorbi volume întregi. În Persia s-a scris primul ”tratat” de drepturile omului (în secolul VI î.Cr), au desemnat inelul ca simbol al legământului, au adus lumii pentru prima dată conceptul de liberul arbitru (introdus de zoroastrism, una dintre cele mai vechi religii monoteiste din lume), au inventat frigiderul, aerul condiționat medieval și ceremonialul de curte preluat apoi de curțile europene. Odată islamizați au contribuit exhaustiv la epoca de glorie a Islamului, când acesta aduna cei mai buni erudiți din toate domeniile. Poate ați auzit de Avicenna, om de știință născut în secolul X după care s-a studiat medicina în Europa până în secolul XVII? Și sunt doar câteva exemple.
-
Sa dormi într-o vilă tradițională ce deține un patio cu fântână. În ultimii ani s-au investit sume considerabile și mult efort în restaurarea unor vechi case nobiliare din cartierele tradiționale ale orașelor Kashan, Esfahan, Yazd, pentru a le transforma în case de oaspeți și hoteluri. Numărul lor este limitat și merită cu prisosință măcar o noapte în atmosfera tradițională. Unele au și propriul hammam!
-
Să auzi și să vezi oameni bucurând-se de poezie în miez de noapte. Iran este țara lui Hafez, a lui Rumi, Ferdowsi si Omar Khayyam. Am văzut de-a lungul și latul mapamondului foarte multe reacții de încântare, bucurie și extaz cu privire la anumite evenimente cum ar fi festivaluri, momente religioase sau fotbal, dar nicăieri nu am observat dragostea de poezie mai adânc înrădăcinată decât în Iran.
-
Este una dintre puținele țări unde poți să te întâlnești cu religia lui Zoroastru pe viu. Este religia aceea (aparent) mistică despre care ai auzit când l-ai studiat pe Eminescu. În Yazd, cel mai frumos și tradițional oraș din Iran poți vedea un templu al focului activ cât și vechile locuri unde aveau loc ”înmormântările din ceruri”. Această religie a avut o influență importantă asupra celorlalte religii monoteiste iar Zoroastru a dăruit lumii un cadou extraordinar – liberul arbitru.
-
Să înțelegi lumea prin vizorul modei, unde fiecare eșarfă devine o declarație politică. Partea tradițională a societății dă imamului Khomeini statut de sfânt, iar aceste femei poartă abaya negre din cap până-n picioare și te primesc cu căldură în casele lor. Pe de altă parte, Iranul e plin-ochi de femei extrem de moderne, elegante și mereu scoase din cutie. Dacă ai venit cumva cu un sac pe tine conform instrucțiunilor primite de la agenția ta de turism, care din precauție ți-a spus să aduci haine acoperitoare, vei dori să dai buzna în primul magazin, să te înțolești modern-islamic.
-
Iran este o surpriză extraordinară, poate una dintre cele mai mari pe care le-ai putea avea în toate călătoriile tale. Este țara în care te-am aduce, cu ochii închiși, fără să avem vreun dubiu că am putea da greș. Este greu de înțeles când ți se povestește, mai ales că, din păcate, Iran are deja o imagine construită în mintea multora dintre noi. Cei mai mulți își aduc aminte despre perioada sa de glorie din vremea șahului ce a modernizat (uneori cu forța) țara și poate că a trecut printr-un război extrem de dureros cu țara vecină și se așteaptă să ajungă undeva prin Evul Mediu din Orientul Mijlociu... Și dai peste niște șosele cu multiple benzi din viitor, o infrastructură care ar da motiv multor țari civilizate să se rușineze, autocare de linie de ultimul răcnet, șosele impecabile chiar și în mijlocul deșertului. Dai ochii cu fratele Transfăgărășanului într-o regiune considerată defavorizată. Pentru admirarea de infrastructură poți să vizitezi Japonia, pentru a-ți schimba percepția despre lume te invităm în Iran.