top of page

10 reguli de aur ale traficului în India

Actualizată în: 9 nov. 2021

India este pentru mine cea mai fantastică, interesantă și fascinantă țară de pe Planeta Pământ, cu care am stabilit în urmă cu mai mult de peste șaisprezece ani o relație de dragoste nemuritoare ce mai continuă și azi. Pentru a supraviețui în ea, mai întâi a trebuit să învăț să merg pe stradă. Departe de a fi un impediment sau o problemă, traficul din India a fost și este o constantă sursă de uimire, stupoare și hohote de râs. În urma citirii acestei epistole cu note ironice (dar în nici un caz depreciative) îmi asum riscul de a te convinge să nu mergi niciodată în India. Dar dacă totuși o vei face, sunt sigură că și tu te vei îndrăgosti de India!




Așa că am compus 10 reguli de trafic indiene, ce te vor ajuta să supraviețuiești în țara lui Gandhi, fie cu fizicul sau măcar să eviți o cădere nervoasă într-un moment mai delicat:



1) Prima și cea mai fundamentală regulă în traficul indian este reprezentată de mantra sfântă ”Horn Please” sau ”vă rog claxonați”. Fiecare camion este pictat cu această declarație esențială. Se poate întâmpla să supraviețuiești fără frâne în India, dar niciodată fără claxon! De aceea, șoselele indiene reprezintă o continuă cacofonie și concert de claxoane, iar șoferii fac tot felul de întreceri muzicale pe diferite claxoane.


2) Regula de bază pe mapamond atunci când te apropii de o intersecție nesemaforizată este să reduci viteza. Și în India este la fel, numai că nu se aplică. Observ că atunci când te apropii de o intersecție pui piciorul pe accelerație la maxim și mâna pe claxon, ca să le spui celorlalți potențiali din trafic după intensitatea claxonului că ajungi primul și să reducă ei viteza. Acum ați înțeles de ce este fundamentală regula numărul 1.


3) Totuși dacă ajungi într-un faimos traffic jam pe care se pare că nimeni nu-l mai poate descurca și nimic nu se clintește din loc, n-ai să vezi niciodată șoferi nervoși, aruncându-și șapca pe geam sau urlând ”ba pe-a mă-tii” vecinului de trafic. Legendara toleranță pe care au practicat-o mii de ani din considerente religioase a venit ca o salvare de la o nebunie sigură pentru traficul intens din India. Este suficient să observi asta și să începi să-i îndrăgești.


4) India este o țară în care există sfânta regulă a lui 3T (Things take time) și Nothing is Urgent. Cu toate acestea, există o derogare de la acesta regulă aplicată exclusiv traficului indian. Oriunde ai fi, la orice oră din zi și din noapte, oricare motocicletă, bicicletă, camion, mașină sau autocar se îndreaptă parcă spre același punct final, fiind la mare competiție sa ajungă pe locul 1.


5) Transportatorii indieni sunt oameni foarte expresivi și folosesc cele mai importante decorații pentru a-și personaliza mediul de transport. O inimioară cu săgeată ce încadrează numărul de înmatriculare, declarații religioase absolute cum ar fi Jesus loves me sau Krishna is my saviour sunt nelipsite de pe vehiculele indiene. Nelipsiți sunt și ciucurii negri ce se agață de oglinzi sau de bara din spate pentru a-i păzi pe șofer și pasageri de cele trei ceasuri rele. Varianta upgrade vine cu adăugarea pe interior a icoanelor electrizate în culori vii – mov, verde papagal sau fucsia ce iluminează interiorul în ritmuri de transă.



6) Indiferent cât de multe persoane sunt înghesuite într-un autobuz sau tren, întotdeauna mai încape încă o persoană. Pentru cazul improbabil că nu mai încape nici măcar una, există varianta de a călători la clasa superioară cu aer condiționat, pe acoperișul trenului sau autobuzului;


7) La fel ca și în cazul autobuzelor, pe motocicletă întotdeauna mai e loc de încă unul. Nu este chiar imposibil să vezi cinci oameni lipiți ciorchine pe o singură motocicletă. Sau să îndeși trei pasageri, două geamantane enorme și o chitară pe aceeași motocicletă și să mai rămână loc și de un rucsac. Acum vreo 10 ani se zvonea că este vehiculul perfect pentru o familie cu trei copii. Din păcate familiile optează din ce în ce mai des pentru o mașină clasică iar fluidizarea traficului cu ajutorul motocicletei devine încet-încet parte a unui trecut îndepărtat.


8) Câțiva metri de stradă pot însemna o adunare pestriță unde se pot întâlni autocare, microbuze, scutere, motociclete, vaci, elefanți, cămile, ricșe, ricșe motorizate, biciclete sau chiar și măgari sau cai. Variază de la regiune la regiune, dar niciodată nu încetează să te surprindă.


9) Traversatul străzii în India te transformă într-un personaj de jocuri pe calculator: faci doi pași înainte, trei înapoi, mai observi o oportunitate de a înainte trei metri retrocedezi doi și tot așa. Diferența este că în viața reală nu ai la dispoziție mai multe vieți! Prima încercare reușită de a traversa strada mi-a luat cam o jumătate de oră! Dacă ești nou în India probabil te vei uita mereu pe partea greșită a străzii, deoarece au conducerea pe partea stângă și volanul pe dreapta. Recomandarea este să te uiți în toate părțile, în stânga, în dreapta, pe cele două diagonale, ca nu știi de unde apare mașina buclucașă. Nu poți exclude apariția unui vehicul din cer! Pentru cei mai temători recomand trecerea cu ”omul bun la toate” ce așteaptă pe marginea străzii orice fel de job, și în schimbul unui mic bacșiș se va propti în fața mașinilor ca tu să poți trece în siguranță strada.


10) Oricâte locuri cu verdeață ar există în stânga sau în dreapta șoselei, legendarele vaci indiene vor prefera să își facă viața și siesta pe mijlocul ei. Pentru că pot.


Pentru mulți străini spectacolul străzii din India este cea mai fascinantă descoperire a lor pe acest pământ. E frumos și Taj Mahalul, Fortul Roșu și chiar palatul maharajahului din Jodhpur dar nu se compară cu nebunia vieții din trafic.


Poate fi exasperant și tocător de nervi, să te aducă la disperare chiar dar e mai bine să-l privești cu mai puțină îndârjire și cu un strop de umor și atunci vei avea mai multe șanse ca misterele adevăratei Indii să ți se dezvăluie.


"Pe cât de zgomotoasă și dementă pare a fi nebunia străzii, pe atâta liniște și pace deplină poți găsi împrejurul ei."


77 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate
bottom of page